Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Tele2 Företag

Så vill de lösa din parkeringsstress – med AI och IoT

En stad utan parkeringskaos, där du alltid hittar en ledig parkeringsplats utan att slösa tid och bränsle på att leta.
Den utmaningen vill Drifter World lösa - med hjälp av teknik från Tele2 Företag.

Nej, det är inte för bra för att vara sant. Drifter World har redan en tydlig vision om hur de ska göra all parkering smartare, och samtidigt skapa mer levande städer. För Fredrik Durling, grundare och vd på Drifter World, handlar det om något större än att bara bringa ordning i parkeringskaoset.

”Vår uppfinning – Drifter Box – är en dator med en motorstyrd kamera. Den läser av parkeringsplatserna, och med maskininlärning och AI lär sig datorn alla flöden som varje parkeringsplats har. Den kan exempelvis se beläggning, elbilsladdning, felparkering eller om fordon saknar handikapptillstånd”, säger han.

Förare hittar genast lediga parkeringar, elbilar får omedelbart en ledig laddstolpe. Eftersom bilarna identifieras automatiskt med smarta kameror, som startar och avslutar parkeringen, elimineras behovet av betalautomater eller p-skivor.

Trafikflödet i staden påverkas omedelbart

Samtidigt levereras realtidsdata till fastighetsägaren eller kommunen, och ger dem viktiga insikter om trafikflöden och beläggning som kan användas för att möta EU:s nya hållbarhetsregler.

”En femtedel av Sveriges klimatpåverkan är kopplad till bygg- och fastighetssektorn. Alla fastighetsägare måste rapportera sin miljödata i Scope 3. Idag sker datainsamling i realtid, betydligt snabbare än tidigare. I framtiden kommer vi kunna göra det här för fastighetsägare i alla kvarter i en hel stad”, säger Fredrik Durling. 

Drifter World kan påverka flödet i staden omedelbart. Antalet bilister som letar parkering minskar, vilket leder till färre trafikstockningar och mindre bilkörning. Enligt statistiken kan CO2-utsläppen i en stad minska med mellan 15-30 procent om bilister snabbare hittar en parkeringsplats.

Men risken för p-böter kommer du inte slippa – i stället blir boten helt digital. Vid en missad sluttid på tio minuter skickas en digital bot med dynamiskt pris, där taxan stiger upp till ett maxbelopp. Ett mer rättvist system som inte kräver några p-vakter, och där en del av taxan tillfaller fastighetsägaren.

”De får oftast inte behålla en krona av p-boten, och som mest brukar de få 30 procent. Vi vänder på den siffran så att situationen för fastighetsägaren blir väldigt bra. De får den största delen av kakan, och all administration sköts i vår app”, berättar Fredrik Durling.

”Tele2 ser nyttan i ett hållbart stadsekosystem”

Allt görs möjligt tack vare samarbetet med Tele2 Företag. Funktion och uppkoppling för de smarta boxarna säkras via Tele2:s IoT-teknik. Mark- och fastighetsägarna får full kontroll över sina p-platser och Drifter World kan se status på varje enskild enhet, och hur enheterna kommunicerar med varandra.

”Tele2 Företags IoT-lösningar är oslagbara. De ger oss bra täckning, räckvidd, säkerhet och snabbhet. Dessutom har de stor vana att arbeta med kommuner och ser nyttan i ett hållbart stadsekosystem”, säger Fredrik Durling.

Kombinationen av teknik från Drifter World och stabilitet från Tele2 Företags Iot-lösningar innebär ett rejält steg mot visionen om smarta och hållbara städer. Det skapar en ekonomisk uppsida för kommunerna samtidigt som utsläppen minskar och parkeringsproblemen försvinner.

LÄS MER: Upptäck vad IoT från Tele2 Företag kan göra för er verksamhet!

Läs mer