Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Returpack

Breakits pantutmaning: Har du vad som krävs för att bli ”Head of pant” på jobbet?

Artikel bild
Johanna Friberg, eventchef och pantansvarig på Breakit.

Nyligen rapporterade vi om att Breakits eventchef Johanna Friberg stolt tagit sig an uppdraget som pantansvarig på arbetsplatsen. Detta som en följd av den nya förpackningsförordningen. “Det här uppdraget är både roligt och otroligt givande, och för med sig värden på flera plan”, säger hon. Har du vad som krävs för att ta dig an rollen på din arbetsplats?

En ny förpackningsförordning har trätt i kraft. Enligt förordningen är alla företag skyldiga att samla in PET-flaskor och metallburkar och se till att de pantas. Hos Breakit tog man frågan på allvar och tillsatte en ”Head of pant” för att säkerställa att jobbet blir gjort. 

Hur gör ni på din arbetsplats? Börjar det bli läge att tillsätta en pantansvarig? Svarar du ja på frågorna nedan kan rollen vara något för dig:

Drivs du av att ligga i framkant?

Än så länge är det få som har tillsatt en pantansvarig på arbetsplatsen. Är du en early adopter har du nu ett gyllene tillfälle att bryta ny mark och inspirera andra att göra detsamma.

”Uppskattar du väl upptrampade stigar är du förmodligen inte rätt person för uppdraget. Det krävs att du hittar ett upplägg och tillvägagångssätt som passar bra hos er. Personligen gillar jag att skräddarsy lösningar och vara snabb på nya initiativ, så när jag fick höra om möjligheten med pantansvaret nappade jag direkt”, säger Johanna Friberg.

Har du intresse för miljö och klimat?

Under 2023 sparade vi i Sverige in 180 000 ton koldioxid på att vi pantar våra PET-flaskor och aluminiumburkar. Pantningsgraden för 2023 landade på 88,5 procent. Det nationella målet för Sverige är att 90 procent av alla aluminiumburkar och PET-flaskor som sätts på marknaden ska samlas in och återvinnas. Vill du vara med och bidra till att miljömålet uppnås? Då är uppdraget ”Head of pant” något för dig.

De insatser vi gör har tydlig påverkan på vårt klimat

”Ett av de tyngsta skälen till att jag tog uppdraget som pantansvarig på Breakit är att de insatser vi gör har tydlig påverkan på vårt klimat”, säger Johanna Friberg.

Dags att se över panthanteringen på din arbetsplats? Läs om olika smarta lösningar här! 

Är du ansvarstagande och idérik?

Rollen som pantansvarig kräver att du är bra på att ta initiativ och att följa upp dem. Ju bättre du gör det – och ju fler roliga och givande inslag du kryddar med – desto mer framgång kommer du ha i ditt uppdrag. Kittlande? I så fall checkar du av den här frågan och bör titta vidare på uppdraget.

”Eftersom jag i min ordinarie roll ansvarar för att utveckla, driva och kvalitetssäkra Breakits event, går många processer i linje med att driva pantsatsningen på jobbet.”

Vill du göra en insats för ett hållbart samhälle?

Har du funderat på om det finns något du kan göra för att bidra till vårt samhälle, men ännu inte kommit på vad? Nu finns möjlighet att göra en viktig insats som inte bara har akuta effekter utan som faktiskt gör skillnad på sikt.

Ger både en bra magkänsla och ett starkare team

”Att jag och mina kollegor bidrar till att nå miljömål och att vi medvetet kan påverka var förtjänsten av vår pant går – som till en idrottsförening eller välgörenhetsorganisation, känns bra. Att vi har en gemensam strävan genom det här initiativet ger både en bra magkänsla och ett starkare team, är min uppfattning.”

Taggad på att ta täten för ett viktigt initiativ på jobbet?

Att ta sig an rollen som pantansvarig på jobbet är en insats värd att skryta om. Det intygar Breakits eventchef Johanna Friberg:

”Jag märker att satsningen gett en extra gnista till kollegorna och att det är något som de gärna berättar om. Det gör också att vi förhoppningsvis inspirerar flera att göra något liknande. Jag kan verkligen rekommendera att prova på din arbetsplats.”

Behöver ni ta ett omtag om panten på din arbetsplats? Läs mer om de nya reglerna och vad det finns för smarta lösningar för er panthantering här!

Om förpackningsförordningen

Den 1 januari 2023 började den nya förpackningsförordningen gälla. I och med det är alla hushåll, företag, organisationer och övriga verksamheter skyldiga att sortera ut plastflaskor och metallburkar med pant från annat avfall, och se till att de kan återvinnas till nya förpackningar.

Här kan du läsa mer om förpackningsförordningen.

Läs mer