Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hon fick just in en hel hög med miljarder – nu ska hon shoppa loss på startups

Artikel bild
Sharlini Rao leder Headline som nyss tagit in miljarder att satsa på europeiska startup-scenen. Foto: Press/Istockphoto

Flera VC-bolag har den senaste tiden lanserat nya fonder – däribland Niklas Zennströms Atomico. Senast i raden är VC-bolaget och Natural Cycles-investeraren Headline med Shalini Rao i spetsen som har miljarder att plöja ner i europeiska startupbolag. Här är vad investeraren letar efter.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det San Francisco- och Berlin-baserade VC-bolaget Headline har tagit in 865 miljoner dollar, motsvarande 8,8 miljarder kronor i en ny tillväxtfond, skriver Sifted. Den nya fonden kan vara det senaste tecknet på att den tidigare så dystra himmelen är på väg att spricka upp för VC-bolagen. 

Nyligen avslöjade Niklas Zennström att han vill gå in med mer pengar i techscenen. Mycket mer pengar. Till sin hjälp hade Skype- och Atomico-grundaren nämligen en ny rekordfond – på nära 13 miljarder kronor.

Headline leds av Shalini Rao och bolaget har tidigare gått in i svenska startupbolag som Natural Cycles och Brite. VC-firman har också backat europeiska Open AI-utmanaren Mistral (ni vet de som värderades till miljarder bara veckor efter starten).

Om det blir svenska investeringar nu återstår att se men Shalini Rao är tydlig med att hon vill att en stor del av potten går till Europa och hon berättar för Sifted vilka områden som är aktuella. Bolaget letar efter scale up-bolag inom läkemedel, mjukvara, frakt såväl som defence tech och AI. 

Fler har som nämnt ögonen på Europa. London-baserade Balderton Capital har tagit in nära 15 miljarder i två fonder öronmärkta för Europa och ett gäng investerare från franska firman Eurazeo är ute efter att ta in nära 7 miljarder till sin nya fond. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer