Allt började med gammal konst. Gamla konstverk är nämligen svåra att skydda från luftföroreningar, och kan ofta vara skapade av material som släpper ifrån sig ämnen som skadar verken.
Började med museum
I Göteborg hade forskare Romain Bordes och Kinga Grenda på Chalmers tagit fram en ny gasadsorbent för att bevara färger och material i konstverk utan att använda aktivt kol, och Chalmers Ventures sökte ett samarbete för att matcha det nya materialet med andra behov på marknaden.
”Frågan vi fick var, kan det här kommersialiseras på något sätt och kanske konkurrera mot aktivt kol, som ju finns överallt?” säger Christian Löfvendahl, CCO på Adsorbi.
Luftföroreningar kopplas idag till många hälsoproblem, och när vi tänker på skadliga luftföroreningar tänker vi nog mest på en trafikerad gata eller en rykande skorsten. Det många inte vet är att vår inomhusluft kan vara mer förorenad än luften utomhus, och det i en tid när vi tillbringar upp till 90 procent av vår tid inomhus. Det finns ett behov av att förbättra kvaliteten på vår inomhusluft, och det finns mängder av produkter som ska lösa problemet. Tyvärr är den aktiva ingrediensen i gasfilter för luftrening oftast aktivt kol. Ett ämne med ett högt koldioxidavtryck och stor negativ miljöpåverkan, eftersom det ofta är fossilbaserat.
Här kan du läsa mer om SEB Next Awards och årets vinnare!
Ett biobaserat material med höga prestanda
För att bättre kunna rena luft utan att skada miljön har Adsorbi därför utvecklat ett biobaserat material för användning i gasfilter som både är mer effektivt och mindre resurskrävande.
”Vårt material har i snitt tre gånger högre kapacitet än aktivt kol, vilket gör att man kan skapa luftfilter eller luftreningsprodukter med lång livslängd” fortsätter Hanna Johansson, CEO.
Deras nya material skapar ren luft med en cellulosabaserad adsorbent. Det produceras av nordisk cellulosa och används till gasfilter i luftfiltreringssystem för att rena inomhusluft och samtidigt sänka våra koldioxidutsläpp. Adsorbi skapar helt enkelt ren luft med råvaror från skogen.
Unik produkt med många användningsområden
Det unika med Adsorbi är att man konkurrerar mot en globalt etablerad produkt med ett hållbart material som har både högre prestanda och ett attraktivt pris. Dessutom kan lösningen även användas i konsumentledet som luftfräschare mot dålig lukt och odörer i stängda utrymmen.
Överallt där aktivt kol används inom luftrening kan Adsorbi fungera, och man arbetar redan i fälttester med de största branschföreträdarna i Europa för att optimera produkten och kunna lansera på marknaden under nästa år.
Hanna Johansson avslutar med ytterligare ett argument:
”För produktionen tar vi ju cellulosa som ofta används till engångsprodukter av typen toalettpapper, och ökar värdet och livslängden på den råvaran.”