Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Det “gick för långsamt” för Horsetech-bolaget – Ridesum ansöker om konkurs

Artikel bild
Från vänster: Fredric Gunnarson, delägare Ridesum, Jenny Stråhle, grundare Ridesum, Karin Lindell, medgrundare Ridesum, (häst Doris), Mateusz Dziurla, medgrundare Ridesum, Caroline Nylund, Investment Manager, Zenith. Foto: Press

Horsetech-uppstickaren Ridesum skulle förbättra ridsporten genom digitala verktyg och har backats av tunga aktörer som Tommy Jacobsons Zenith och kända branschprofiler.

De har tagit in mängder av kapital och hajpats som ett framtidsbolag inom ridsporten. Men pengarna räckte inte – och nu ansöker bolaget om konkurs.

“Vi har tyvärr inte lyckats hitta en lösning bland bolagets ägare för en finansieringsplan framåt”, säger vd:n och medgrundaren Karin Lindell till Breakit.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

På Ridesums plattform kunde användarna – ryttare och tränare – bland annat få tillgång till en AI-driven sits- och hästanalys, digital liveträning på distans och en dagbok för att logga och tracka aktiviteter. 

Företaget grundades 2017 av Jenny Stråle, Karin Lindell och Mateusz Dziurla

När Breakit granskade bolaget i vårens Horsetech-kartläggning använde, enligt egen utsago, 60.000 ryttare och 3.000 tränare Ridesums plattform. 

Sammanlagt har Ridesum fått in kapital på 43,5 miljoner kronor från investerare som Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith Group, Hööks, ryttaren och OS-atleten Lisen Bratt Fredricson och investeraren och entreprenören Fredric Gunnarson

Men nu är loppet över. 

Kämpade med omsättningen 

När Breakit pratade med Ridesums vd Karin Lindell i maj uppgav hon att bolaget ställt om för att få upp omsättningen. 

“Vi har sett att det går för långsamt för oss”, sa hon då. 

För räkenskapsåret som sträckte sig från mitten av 2021 till mitten av 2022 redovisade Ridesum en omsättning på 351.000 kronor och en förlust på 8,8 miljoner kronor. Året därefter omsattes 591.000 kronor och minusresultatet landade på 11,9 miljoner kronor. 

För att vända skutan ställde Ridesum om och riktade helt in sig mot företagskunder. 

“Vi har ju kämpat med att nå tillräckligt med revenue hela tiden. I ungefär nio månader har vi fokuserat på B2B och vi sett ett mycket bättre resultat och en jättestor potential framåt, men tyvärr så räcker inte det för att fortsätta”, säger Karin Lindell efter konkursbeslutet.  

I omställningen minskades också personalstyrkan, från åtta till tre anställda.

“Vi har jobbat med en så liten burn som det går, och ett väldigt litet team. Och tyvärr innebär ju det här att vi alla måste sluta”, säger Karin Lindell och fortsätter:

“Det är otroligt sorgligt, speciellt för teamet som har slitit hårt och är talangfulla, duktiga personer. Och såklart jättetråkigt för våra användare och investerare också” 

Ingen “lösning eller samsyn” med investerarna

Enligt datatjänsten Eivora är grundaren Jenny Stråle Ridesums största ägare, med en andel på 13,6 procent. Näst störst andel äger Zenith (drygt 13 procent) och Hööks (6,8 procent). Karin Lindell äger ungefär 6,6 procent och grundarnas holdingbolag Sumride står för drygt 4 procent. 

Ridesums förhoppning i våras var att få in ytterligare finansiering under 2024. 

“Vi tittar på att ta in ett kapitaltillskott under året för att kunna öka tillväxttakten ytterligare och för att ta fler marknadsandelar och förbättra vår B2B-modell”, sa Karin Lindell till Breakit då. 

Men så har det alltså inte blivit. Hur dialogen med investerarna sett ut sedan dess vill hon inte gå in på i detalj. 

“Vi har haft en väldigt nära dialog med alla investerare från början på sommaren och nu in på hösten. Men tyvärr har vi inte hittat någon lösning eller samsyn”, säger Karin Lindell nu. 

Hoppas hitta köpare

Horsetech har vuxit sig stort i Sverige på senare år och det kommer fler och fler appar som riktar in sig på just träning och rådgivning för ryttare. 

Konkursförvaltaren Anders Nilsson på advokatbyrån CMS Wistrand skriver till Breakit via mejl att fokus initialt ligger på att “ta hand om tillgångarna i bolaget och försöka sälja rörelsen”. 

Att hitta köpare som är intresserade av att driva Ridesum vidare är också vad grundarna önskar. 

“Vår förhoppning är att man skulle kunna hitta någon som kan driva det här vidare och fortsätta utveckla digitala lösningar för ridsporten. Sporten behöver det, det är i sin linda och det finns en enorm potential”, säger Karin Lindell. 

Om ni får möjlighet skulle ni grundare vara intresserade av att driva det här vidare? 

“Oj, vilken svår fråga. Det är någonting vi får ta ställning till då”.

LÄS MER: 24 heta horsetech-bolag – utmanarna som vill revolutionera hela miljardbranschen

Läs mer