Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Stockholm skrotar egna Betala P – här är apparna som du ska hålla koll på nu

Artikel bild
Parkering i stan – kan vara ett gissel. Foto: Istockphoto/TT/Montage

Kommunens egna tjänst går i graven och en drös privata aktörer tar över.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Parkering är ett hett ämne. Åtminstone om en är storstadsbo och måste knöka sig fram och in på p-rutorna för att sedan hitta rätt tjänst att betala till för att undvika onödig bot. 

Med den bakgrunden sker det nu förändringar i trafiken i Stockholm. Kommunen kommer nämligen att skrota sin egna betaltjänst för parkering, Betala P, och ersätta den med ett auktoriseringssystem för betaltjänster. 

Nu tar Easypark, Epark, Mobill och Parkster över. De är nämligen auktoriserade och fler kan komma att godkännas framöver, skriver Stockholm Stad i ett pressutskick. 

Förändringen innebär inte höjda avgifter men flera av de aktuella tjänsterna har så kallade tilläggstjänster. 

”Det nya systemet kommer göra det möjligt för oss att säkerställa att det finns flera tjänster anpassade efter stadens och de parkerandes behov utan extra avgifter, exempelvis när behoven förändras eller ny teknik introduceras”, säger Josefine Mittermaier, enhetschef för juridik och parkering på trafikkontoret i Stockholms stad.

Betala P kommer att vara i drift till och med sista september. 

När Breakit frågar om kostnaderna svarar trafikkontoret:

"Kostnaden för det nya systemet med auktoriserade betaltjänster för parkering ligger på 40 öre per parkering. Det är vad staden betalar till företagen. Den kostnaden motsvarar driften av Betala P, cirka 6,6 miljoner kronor per år."

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer