Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Picsmart i konkurs – 100 miljoner kronor upp i rök: "Overklig situation"

Artikel bild
Christopher Heybroek är grundare och fd vd för Picsmart AB. Foto: Press

Konkursvågen rullar obarmhärtigt vidare bland unga svenska bolag, inte minst i livsmedelssektorn.

Nu har matvaruhämtaren Picsmart gått under.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Picsmart grundades 2020 av Christopher Heybroek med bakgrund inom bank och finans. Bolaget hade redan från start amerikanska Instacart som förebild och skiljde sig därmed från nästan alla andra matbutiker online.

Bolaget sålde in sin plattform till dagligvaruhandlarna som kunde lägga upp sitt sortiment i Picsmarts tjänst. Efter kundens beställning skötte Picsmart plockning och leverans.

”Vi får ofta frågan om vad som skiljer oss från till exempel Mathem. Jag brukar vända på det och säga att den enda likheten är att både Picsmart och Mathem levererar mjölk. Allt annat skiljer sig”, har grundaren och den före detta vd:n Christopher Heybroek sagt till DI Digital. 

Sektorkollegan Mathem ansökte om rekonstruktion tidigare i veckan och på tisdagen försattes Picsmart i konkurs. Sedan tidigare har Axfood lagt ner närbesläktade Middagsfrid och Kavall, som ville ge kunderna ultrasnabba matvaruleveranser, gick i graven i slutet av sommaren. 

“Bolaget saknar förmåga att betala sina klara och förfallna skulder. Denna oförmåga är inte endast tillfällig och bolaget är således insolvent”, skriver Picsmart i den egna konkursansökan. 

Den som går in på bolagets hemsida för att beställa matvaror möts av meddelandet att “Driften är för närvarande pausad. Vi återkommer med mer information”. 

Vill ha ny ägare

Picsmart letar nu tillsammans med konkursförvaltaren (advokat Johan Hörnberg på Schjødt) efter någon som vill ta över verksamheten och satsa vidare. 

“Vårt koncept är väl testat och uppskattat av våra kunder, med en solid teknisk plattform och etablerade relationer. Vi ser nu en möjlighet för en strategisk köpare att ta över och fortsätta utveckla Picsmarts unika erbjudande. Picsmarts modell är den som har klarat sig längst av de icke traditionella aktörerna i förhållande till insatt kapital”, skriver Picsmart i det pressmeddelande bolaget har skickat ut med anledning av konkursen. 

När Breakit får tag på Christopher Heybroek säger han att han mår bra under omständigheterna och han tackar sitt team som jobbar “stenhårt på kontoret” trots beslutet om konkurs.

“Det är en overklig situation. Det är inget man har trott eller förväntat sig”, säger han. 

Christopher Heybroek säger att han fortfarande är “jättehungrig” på att driva bolaget vidare med en ny ägare och göra nya försök att få Picsmart lönsamt. 

Finns det något beslut du ångrar? 

“Det är lätt att säga nu, men kanske att vi skulle ha genomfört ett lite tuffare sparprogram lite tidigare än vad vi gjorde. Å andra sidan satt vi i det läget i spännande diskussioner, och därför var det inte helt självklart att spara”, resonerar Christopher Heybroek som inte vill avslöja vilken typ av diskussioner det handlade om. 

Ledamöter hoppade av

Han har varit vd från start men avgick från posten så sent som den 13 september. Han ersattes då av Pelle Tyrefors Branden som jobbat på Picsmart sedan februari 2024 och då haft titeln “Technical Lead” enligt hans Linkedin-sida. 

Christopher Heybroek motiverar vd-bytet med det strategiskifte bolaget initierade under sommaren med större fokus på att sälja in bolagets tekniska lösning till dagligvaruhandlarna. Framöver ska bolaget 

“I det läget utsåg jag min efterträdare eftersom vi behövde en annan teknisk kompetens. Jag kommer att fokusera mer på affärsutveckling och sälj”, säger Picsmarts grundare. 

Vd-avhoppet föregicks av att tre ledamöter lämnade styrelsen i våras. Då tackade Carl-Viggo Östlund (tidigare chef inom Kinnevik), Mattias Hansson och Anders Signell (vd på Vinoteket). När Breakit vid den tidpunkten pratade med den sistnämnde sade han att de avhoppade ledamöterna var överens med Christopher Heybroek om de inte var överens om bolagets väg framåt. Christopher Heybroek bekräftar den bilden

I somras valdes Ragnar Åhgren till ny styrelseordförande. Han var vd och storägare i den svenska börsnoterade elbilstillverkaren Inzile som gick i konkurs i november 2022

Parallellt med personomsättning i styrelsen upprättade Picsmart kontrollbalansräkning och försökte få in nytt kapital. Enligt vad Christopher Heybroek uppger för Breakit fick Picsmart i somras in cirka 5 miljoner kronor, varav han själv stod för en “stor slant”. Därmed har bolaget sedan start tagit in cirka 100 miljoner kronor. 

Störst ägare, enligt databasen Eivora vars förteckning är daterad oktober 2023, med nästan 14 procent av aktierna är det finska bolaget Myyrynpelto som är kopplat till Fredrik von Limburg som satt i Picsmart styrelse fram till sommaren. Christopher Heybroek äger nästan lika mycket och därefter följer bland andra fastighetsmäklaren Pasha Sabouri och LMK som förvaltar tillgångarna efter den bortgångne Axis-grundaren Mikael Karlsson. Efter de senaste rundorna äger de två sistnämnda ägarna inte så mycket, uppger Picsmarts grundare. 

Picsmart hade cirka 70 anställda vid tidpunkten för konkursen, varav merparten är fältpersonal med visstidskontrakt. 

Läs mer