Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Open AI varnar användare: Portas om ni försöker lista ut ”tänkande AI:n” Strawberry

Artikel bild
Breakit har testat Open AI:s senaste lansering Strawberry. Foto: TT/AI-genererad bild via Dall-E.

Sam Altmans Open AI vill inte att någon ska kika bakom kulisserna på tänkande AI-modellen Strawberry.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Open AI har släppt sin nya AI-modell Strawberry – en AI-modell som ska vara både resonerande och kunna ”tänka i flera steg”. “Otroligt! Hur går det till?”, kanske nyfikna läsare tänker. Men den typen av efterforskningar bör en vara försiktig med, skriver Wired

Enligt tidningen vill Open AI inte att du ska veta hur Strawberry är uppbyggt. Sam Altmans bolag ska ha gått så långt att det skickat ut varnande mejl och hot om portningar till användare som försökt undersöka lite djupare hur modellen fungerar. 

Inget verkar vara så spännande som det som är höljt i dunkel. Det är inte oprovocerat som Open AI varnar användarna. Snarare är det så att det har blivit ett race bland hackare och entusiaster att få tag i Strawberrys råa ”stream of consciousness” – alltså exakt den datan som processas i hemlighet när AI:n ”tänker efter”. 

Och det verkar inte krävas något techsnille för att få en varning. En användare uppger att den fick en åthutning bara efter att ha frågat ChatGPT om Strawberrys medvetande. 

Varför så hemliga då? Att visa den råa tankekedjan skulle vara ett uppdukat bord för konkurrenterna som vill träna egna ”tänkande modeller”, skriver Wired.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer