Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Instagram gör om för tonåringar – ska övervakas av föräldrarna

Artikel bild

Meta inför ”tonårskonton” efter kritiken mot sociala medier-bolagen. Föräldrar ska kunna hålla koll på hur länge barn scrollar – men också vem de chattar med.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Sociala medier-bolag som Instagram, Youtube och Tiktok är i skottgluggen när det gäller barn och deras internetvanor. I Australien vill regeringen gå så långt som att förbjuda sociala medier för minderåriga i syfte att värna barn från skadligt innehåll och oändligt scrollande. Labourregeringen i Storbritannien överväger samma sak. 

För att bemöta oron så har Meta – som äger Instagram – gjort om. Minderåriga, det vill säga alla under 18 år, kommer att få så kallade ”tonårskonton”. De ger föräldrar större kontroll över barnens aktiviteter, däribland möjligheter att blockera barn från att vara inne på appen. Det skriver The Guardian. Föräldrar kommer också kunna se vilka konton som barnet chattar med. 

Förändringarna som först sjösätts i Storbritannien, USA, Australien och Kanada och kommer att inledningsvis gälla nya konton. Meta säger själva att förändringarna sker för att gå föräldrar till mötes, inte efter politisk press.

Vad gäller 16- och 17-åringar så kommer de att kunna ändra inställningarna till sina konton så att mammorna och papporna inte kan se allt. För yngre tonåringar går det inte. 

LÄS ÄVEN: Svenska techföräldrar om barn och skärmtid – så gör de som själva jobbar inom tech

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 
 

Läs mer