Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

A4-ark avgör momsen på företagsbilen – hindrar grön omställning enligt branschorganisationen

Artikel bild
Skatteverkets momsregler kräver att ett papper ska få plats mellan förar- och lastutrymmet i ett fordon för att det ska bli avdragsgillt för företag. Foto: TT/iStock/montage

För att det ska vara okej att dra av momsen på företagsbilar kräver Skatteverket att ett A4-ark går att sticka in mellan förar- och lastutrymmet.
Reglerna hindrar grön omställning, menar företagare och branschorganisationen Installatörsföretagen.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Enligt Skatteverkets momsregler för företagsfordon ska det finnas dubbla väggar mellan förar- och lastutrymme för att bilarna ska vara avdragsgilla. Annars gäller 25 procent moms. 

“Helt absurt”, säger Håkan Karlsson som driver en VVS-firma i Mönsterås till tidningen Näringslivet

Han har 19 montörer anställda i familjebolaget – alla har en servicebil. När han nyligen ville modernisera delar av fordonsflottan med mer miljövänliga fordon stod han inför ett dilemma. 

“I vårt företag vill vi ha ändamålsenliga och mer miljövänliga skåpbilar. Men det stör mig att vi inte kan dra av momsen på dessa bilar. Om vi däremot köper en pick-up bil med öppet flak, som inte är ändamålsenlig och som dessutom slukar bensin, då kan vi dra av hela momsen. Det är helt absurt”, säger Håkan Karlsson till tidningen Näringslivet. 

Konsekvensen, enligt Håkan Karlsson, blir att företag väntar med att byta ut bilar till alternativ som drar mindre bränsle och är moderna och säkra. 

"Egentligen drabbas alla branscher som har servicebilar av den här problematiken. Det är ju givetvis en mycket märklig lagstiftning”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef för branschorganisationen Installatörsföretagen, till tidningen Näringslivet. 

Han beskriver det som att momslagstiftningen “går i rak motsats till våra klimatambitioner” och vill att politikerna ska se över frågan. Många företag vill ställa om sin bilpark, men kan på grund av papperstestet hindras från det, enligt honom. 

"Det blir rätt bisarrt när ett pappersark avgör om man som företagare kan köpa en ny bil eller inte”, säger Andreas Åström till tidningen. 

Läs mer