Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ulf Kristersson ger Northvolt kalla handen: “Inte aktuellt”

Artikel bild
Ulf Kristersson (M) är inte beredd att rädda Northvolt. På bilden batterisatsningens vd och grundare Peter Carlsson. Foto: TT

Det är raka besked från statsministern om batterijättens framtid. Staten kommer inte att rädda Northvolt.
Northvolts öde ligger i Northvolts händer, enligt Ulf Kristersson.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det skakar kring Northvolt, bolaget som fram till nu varit fixstjärna i den gröna omställningen och vars närvaro fått en hel region att hoppas och satsa. Det började i somras med krisrubriker om olycksfall och dödsfall, där den gemensamma nämnaren är arbetsplatsen, och förseningar i produktionen. Nu beskrivs läget mer akut efter att bolaget misslyckades med att få in 15 miljarder kronor i en nyemission.

Läs Breakits Martin Hävners analys om allt som talar emot batterisatsningen just nu. Han beskriver utsikterna som becksvarta. 

I det här läget så har Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson öppnat för att staten ska rädda företaget. Det går på tvärs med vad finansminister Elisabeth Svantesson har sagt. Hon menar att det inte är aktuellt. Och statsminister Ulf Kristersson går ännu längre.

På pressträff i går sa den moderate ledaren: 

”Det är inte aktuellt för svenska staten att gå in och bli delägare.”

Han fortsatte: 

”Ansvaret för Northvolt ligger naturligtvis hos Northvolt och deras ägare, sedan är det ingen tvekan om att vi är engagerade i att Sverige ska vara en bra plats för ny teknologi.”

”Kommer få lön”

I helgen skrev vi att Norran tagit del av meddelanden som gått ut till personalen och där det framgår att Northvolt stoppat resor och utgifter med omedelbar verkan. I en skriftlig kommentar till Norran skrev Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt:

"Som vi meddelade i ett pressmeddelande i måndags fattar vi ett flertal tuffa beslut för att hålla nere kostnader. De här åtgärderna är ett led i det arbetet."

Det har lett till oro i personalen. 

”Vi frågar oss om vi ens kommer att få lönen utbetald i slutet av månaden”, sa en anställd till tidningen.

Under måndagen fick Norran svar från Matti Kataja om lönerna. Och på en rak fråga om lönerna kommer att betalas ut svarar han: 

”Ja.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer