Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Grundaren till attack mot Mathems ägare: "Valde att blåsa de små aktieägarna"

Artikel bild
Jon Kåre Stene, Georgi Ganev och Henrik Aspen. Foto: Press/Montage

Mathem ansökte i går om rekonstruktion, bara månader efter att ägarna gått in med 755 miljoner kronor i nytt kapital.
Nu går medgrundaren till det norska Mathem – Oda – Jon Kåre Stene till hård attack mot de svenska ägarna.
Han menar att ägarna valde att “blåsa de små aktieägarna som i huvudsak är bolagets anställda”, skriver Jon Kåre Stene på Linkedin.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Mathem, som grundades 2006, har länge varit ett sorgebarn för ägarna som ständigt redovisat nya förluster. I går kom beskedet att den svenska koncernen Mathem Sverige AB ansöker om rekonstruktion.

“Det är pengar som rinner ur företaget i dag utan att stötta vår affär”, sa vd:n Chris Poad till DI. 

Förra året slogs Mathem samman med den norska branschkollegor Oda. Kort efter sammanslagningen skrotades Odas satsningar i Finland och Tyskland. 

Nu går grundaren till Oda till attack mot ägarna – både i norsk affärspress och i ett inlägg på Linkedin. 

“För mig ser det ut som att Verdanes investering inte handlade om att ta med Oda på en tillväxtresa, utan att rädda skärvorna av ett urspårat Mathem”, säger han till E24

För bara några månader sedan tog Mathem in 755 miljoner kronor från ägarna Kinnevik, Verdane och Summa Equity. Dessa tre kontrollerar ungefär 75 procent av företaget.

Kinnevik har investerat mer än 3,6 miljarder kronor i Oda och Mathem under åren. Verdane har investerat i Mathem under lång tid och blev involverade i Oda 2022. 

Jon Kåre Stene, som följt bolagets resa från sidlinjen de senaste åren, kritiserar nu sammanslagningen av Oda och Mathem och kritiserar grundarna. l

“Oda kunde ha varit, nej, borde ha varit en norsk framgång på framfart i Europa”, skriver Jon Kåre Stene i ett inlägg på Linkedin där han också radar upp vad han menar är de nuvarande ägarnas felprioriteringar: 

  • En “framgångsrik satsning” i Tyskland lades ned. 

  • Försöket att rädda Mathem, som tappat 15 procent av sin omsättning varje år sedan 2021.

  • Odas ägare och ledning tvingades in i en pressad situation efter att ha tagit ett konvertibelt lån och en sammanslagning med Mathem sedan var ett krav vid efterföljande nyemission.

  • “Och slutligen, när man inte kan få med sig externa investerare på galenskapen (undrar varför!). Då väljer man att nollställa aktievärdet och blåsa de små aktieägarna, som i huvudsak är bolagets anställda”, skriver Jon Kåre Stene. 

Mathem-koncernens försäljning backade med 8,3 procent förra året till 2,1 miljarder kronor, enligt bokslutet för 2023. Koncernen redovisade då en rörelseförlust på lite mer än 1,2 miljarder kronor. 

Läs mer