Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ulrika Tornerefelts batterier trotsar turbulensen – Stella Futura växer med 430 procent

Artikel bild
Ulrika Tornerefelt, grundare Stella Futura. Foto: Press/Montage

När batterimarknaden skakar så växer Stella Futura med emfas. Och receptet på framgång stavas balans, säger vd:n och grundaren Ulrika Tornerefelt.

”På fyra år handlar det om ett omsättningslyft på över 10.000 procent.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Fröet till Stella Futura såddes i Ghana 2018. Då med en mission om att säkra elförsörjningen till sjukvården med hjälp av batterier i ett land som ofta drabbas av strömavbrott. Den idén ledde i sin tur att entreprenören Ulrika Tornerefelt vände blicken till Sverige. Även hemma hade elmarknaden blivit stökigare, om än på ett annat sätt. Hon såg en infrastruktur där svårplanerad sol- och vindkraft var en större del av mixen samtidigt som elbehovet stegrade sig i rask takt. 

Det behövdes lösningar. I Sverige är affärsmodellen kortfattat den här: Bolaget installerar sina egendesignade batterisystem hos industrier eller energiproducenter för flera nyttor: Energieffektivisering, nya intäkter och kapade kostnader. Stella erbjuder antingen systemen både fullt finansierade som en abonnemangstjänst eller som ren försäljning. 

Nu är verksamheten i Ghana, Infra Futura, avknoppat. Både det och systerbolaget Stella Futura vill skaka om energimarknaden på varsin kontinent. För Stella Futuras del med lönsamhet.

Bolaget lyfte omsättningen med 430 procent i det brutna räkenskapsåret som avslutades i våras. Kanske särskilt imponerande med tanke på att räkenskapsåret dessförinnan 2022/2023 var 16 månader långt. 

Totalt omsatte Stella Futura 267 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 18,6 miljoner kronor. En bra bit från att ligga och skvalpa på några miljoner, som Ulrika Tornerefelt uttryckte det när Breakit pratade med henne i vintras

”På fyra år handlar det om ett omsättningslyft på över 10.000 procent”, säger entreprenören nu. 

Rakettillväxten till trots, grundaren och vd:n är noga med att understryka vikten av balans på en växande marknad som rusar fram, bitvis skakig.

”Vi vill växa lönsamt”, säger Ulrika Tornerefelt. 

Hur tänker ni kring tillväxt och lönsamhet, vad är strategin?

”Vi vill vara en långsiktig spelare på marknaden och då tror vi på att hålla hastigheten som krävs för market grabs men att vara beredd på att mycket kan hända, vara agil och veta att det kan svänga snabbt.” 

Ulrika Tornerefelt säger att kunderna ofta förstår behovet av batterier, att Stella Futura måste hjälpa dem att förstå vilken typ av lösning som är bäst för dem. 

”Man kan inte bara titta på prisbilden. Batterier är kritiskt viktiga tillgångar i vår känsliga energiinfrastruktur. De måste fungera och vara pålitliga under lång tid. Det får inte bli som solenergimarknaden där det blev ett race to the bottom avseende pris och därmed kvalitet. Vi vill jobba med både pålitlig teknik och pålitlig finansiering.”

Stella Futura ägs till 51 procent av bolaget Profuragruppen som ägs av Berndt Ivarsson och drivs av Daniel Månsson och som också investerat i husdjursbranschen och i franska lyxhotell. Resterande aktier ägs av grundare, anställda och nyckelfigurer, heter det. 

Hur tänker ni kring ägarbilden framåt – kommer ni ta in fler investerare?

”Vi vill skapa långsiktiga batteriaffärer för befintliga och nya kunder och vi siktar även på andra marknader i Europa – och vår nuvarande ägarkrets supportar vår resa framåt.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer