Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Anton Wass Stark Future får ny finansiering – backas med nära en halv miljard

Artikel bild
Anton Wass, vd och medgrundare av Stark Future. Foto: John Resborn

Anton Wass får tresiffrigt miljonlån från EU. Nu ska han gasa ännu mer med sina motorcrossar.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Europeiska investeringsbanken EIB ger ett lån på upp emot 40 miljoner euro, motsvarande 450 miljoner kronor, till de svenska elmotorcrossarna Stark Future, enligt ett pressmeddelande. 

Grundaren och vd:n Anton Wass säger i en kommentar att finansieringen representerar en tilltro på Starks vision och att pengarna tillåter bolaget att skala upp sin utvecklingskapacitet för att bygga ”än mer revolutionerande produkter på en global marknad”. 

Den aktuella kreditfaciliteringen följer ett lån på 290 miljoner kronor som Stark Future fick i våras. Då kom pengarna från entreprenören Anton Gauffins family office-bolag Big Bets.

Ska omsätta en miljard

I år räknar Anton Wass med att omsätta över en miljard kronor, berättade han för Breakit i somras. Då flaggade grundaren, som i övrigt med fåordig om siffrorna, att lönsamheten i det Barcelonabaserade bolaget drar ut på tiden. 

Nyligen uppmärksammade Breakit också de svenska crossarnas Hollywoodflirt. Anton Wass skapelse var nämligen med i promotionturnén för actionfilmen The Fall Guy, med Ryan Gosling och Emily Blunt i huvudrollerna. I en fullsatt biosalong i Paris åkte helt plötsligt en Stark i modellen ”Varg” nerför trapporna. Helt enligt planerna så klart. 

”Otroligt roligt att Hollywood har fått upp ögonen för oss. Vi ska även medverka i deras liveshow i Los Angeles så det kändes självklart att hoppa på”, sa Anton Wass till Breakit. 

En av flera svenska techinvesteringar

Sedan starten 2020 har Stark Future tagit in 125 miljoner euro i externt kapital, motsvarande 1,4 miljarder kronor, i form av riskkapital och lån. Vd:n är fortfarande största ägare, som kontrollerar 57 procent av bolaget.   

EIB har som mål att stötta den gröna omställningen och har tidigare gett ut lån till bland annat Northvolt, Acast och Renewcell

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 
 

Läs mer