Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mathem ansöker om rekonstruktion: "Pengar rinner ut”

Artikel bild
Chris Poad är vd för Mathem och Oda. Foto: Press/Montage

Bolaget blöder pengar. Nu ställer sig vd:n Chris Poad på bromsen i Mathem.

E-handlaren ansöker om rekonstruktion – bara månader efter att ägarna sköt till 755 miljoner kronor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Mathem och Oda gick samman för ett tag sedan. Nu ansöker koncernen om rekonstruktion för den svenska verksamheten, Mathem i Sverige AB, skriver DI

”Det är pengar som rinner ur företaget i dag utan att stötta vår affär”, säger vd:n Chris Poad i en intervju med tidningen.

Mathem tyngs av avtal för leasing och hyra vad gäller fordon, fastigheter samt maskinell utrustning som inte längre används, berättar vd:n. Samtidigt visar ansökan till Stockholms tingsrätt att bolaget har en skuldbörda på 596 miljoner kronor. Betalningsmöjligheterna för den väntas rinna ut ”inom kort”.

För bara några månader sedan fyllde Mathem på sin kassa med 755  miljoner från ägarna. De största ägarna är Kinnevik, Summa Equity och Verdane som totalt kontrollerar cirka 75 procent av företaget. 

”Det var jag som formellt rekommenderade det här till styrelsen, men det var ingen överraskning för dem, det här har varit ett alternativ sedan i början av juli”, säger Chris Poad vidare. 

Chris Poad, med erfarenheter från Amazon och Tesco, tog över efter att Mathem gick ihop med norska kollegan Oda förra året. Sammanslagningen ledde bland annat till rejäla personalnedskärningar på det tidigare pandemiboostade bolaget.

Nyligen kom färska siffror som visade facit för Mathem 2023. Enligt dem, som Market var först med att uppmärksamma, krympte bolaget för andra året i rad. Försäljningen backade med 8,3 procent i fjol.

Det framkommer också att koncernen gjorde en rörelseförlust på lite mer än 1,2 miljarder kronor 2023. Året innan landade förlusten på 1,5 miljarder.



Läs mer