Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Miljöpartiet redo att rädda Northvolt – ”Annars blir det svårt för andra bolag”

Artikel bild
Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson. Foto:TT/Montage

Rubrikerna har varit mörka och många. Det råder kris i batteritillverkaren Northvolt.
Nu vill Miljöpartiet att staten är redo att rädda den framväxande industrin.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Staten måste vara redo med ett stödpaket eller att ta över en del av ägandet i Northvolt. Det anser Miljöpartiet. Det handlar om att politiken ska säkra den gröna omställningen, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson i en intervju med Dagens Industri.

”Om inte ett företag som Northvolt kan klara sig i den här omställningen, då kommer det att vara väldigt svårt för andra också”, säger hon.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tidigare stängt statens dörr. Hon har sagt att det inte är aktuellt att gå in och hjälpa Northvolt. 

Drar i bromsen

Turbulensen har fortsatt i helgen för Peter Carlssons Northvolt. Sent på fredagen rapporterade Dagens Industri att batteribolaget Northvolt misslyckats med den ursprungliga planen att ta in 15 miljarder kronor i en nyemission. Nu är ambitionen att få in halva beloppet och de pengarna behövs sannolikt för att bolaget ska kunna betala ut lönerna för september. DI skriver att "den kritiska tidpunkten för Northvolts likviditetssituation uppges vara löneutbetalningarna för september".

På lördagen kom nya uppgifter som förstärker bilden av ett bolag i finansiell kris. Norran, som avslöjade att personalen på Northvolt fått direktiv från ledningen om ett totalstopp för alla utgifter.

”Vi frågar oss om vi ens kommer att få lönen utbetald i slutet av månaden”, säger en anställd till tidningen.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 
 

Läs mer