Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Uppgifter: Northvolt drar i nödbromsen – "Kommer vi ens få lönen utbetald?"

Artikel bild
Vdn och grundaren Peter Carlsson kämpar för Northvolts framtid. Foto: TT/Montage

För varje dag tilltar krisen för mångmiljardsatsningen Northvolt.
Nu kommer uppgifter om ett totalt utgiftsstopp i hela koncernen.
Samtidigt pågår en intensiv jakt på nytt kapital.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Sent på fredagen rapporterade Dagens Industri att batteribolaget Northvolt misslyckats med den ursprungliga planen att ta in 15 miljarder kronor i en nyemission.

Istället är förhoppningen nu att få in halva beloppet och de pengarna behövs sannolikt för att bolaget ska kunna betala ut lönerna för september. DI skriver att "den kritiska tidpunkten för Northvolts likviditetssituation uppges vara löneutbetalningarna för september".

På lördagen kom nya uppgifter som förstärker bilden av ett bolag i finansiell kris. Det är lokaltidningen i Skellefteå, Norran, som avslöjar att personalen på Northvolt fått direktiv från ledningen om ett totalstopp för alla utgifter.

”Vi frågar oss om vi ens kommer att få lönen utbetald i slutet av månaden”, säger en anställd till tidningen.

Gäller för alla utom en grupp

Norran har tagit del av meddelandet som gått ut till personalen och där framgår att stoppet för resor och utgifter gäller omdelelbart. Cheferna ska ansvara för att beslutet implementeras i samtliga arbetslag, i samtliga länder. Det påminns också om att det inte bör ske några aktiviteter eller inköp för arbetslagen, skriver Norran.

Enligt det interna meddelande berörs samtliga anställda på Northvolt i Sverige, Polen, Kanada och Tyskland. Personal inom ett program som kallas ”Path to 100K” undantas dock från beslutet. Det är oklart vad det programmet handlar om.

I en skriftlig kommentar till Norran skriver Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt:

"Som vi meddelade i ett pressmeddelande i måndags fattar vi ett flertal tuffa beslut för att hålla nere kostnader. De här åtgärderna är ett led i det arbetet."

Läs mer