Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Stockholms Handelskammare

Initiativet som ska få techstaden Stockholm att frodas – igen

Peter Sandberg, vice vd, Stockholms Handelskammare.

Hur mår techstaden Stockholm?
För att reda ut det startades initiativet ”Capital of Tech” – med målet att bevara huvudstadens stjärnglans på den globala techhimlen.
”Vi vill veta vad som står i vägen för Stockholms fortsatta utveckling”, säger Peter Sandberg, vice vd hos initiativtagaren Stockholms Handelskammare.

Flera ledande techbolag har under det senaste decenniet fått sin start i Sveriges huvudstad. Trots styv konkurrens från miljonstäder runt världen har Stockholm varit grogrund för ett stort antal unicorns, och har lockat talanger från när och fjärran som alla har velat vara en del i framgångssagan. 

Men när Peter Sandberg återvände hem efter en lång karriär utomlands kände han att något höll på att förändras. 

”Jag upplevde en ängslan i techcommunityn, till skillnad från den självsäkerhet som har funnits i Stockholm under lång tid”, berättar han. 

”Finns det strukturella hinder vi behöver ta itu med?” 

I sitt nya uppdrag på Stockholms Handelskammare – en näringslivsorganisation med en över hundraårig historia – var han därför med och drog igång initiativet Capital of Tech, för att ta tempen på huvudstadens techscen. 

”Vi ställde oss ödmjukt frågan hur Stockholm egentligen mår. Är det bara en generell ängslan och det rådande omvärldsläget som ligger bakom oron jag upplevde, eller finns det strukturella hinder som vi gemensamt behöver ta itu med?” 

Sedan 2023 har Capital of Tech samlat ledande politiker, framgångsrika företagsledare, utländska entreprenörer och representanter från akademin för att få deras syn på Stockholms nutid och framtid på den globala techscenen.  

Så har Capital of Tech tagits emot hittills 

En fördel som Peter Sandberg upplever att Stockholms Handelskammare har är att man representerar staden i stort, i stället för enskilda intressen. 

”Vi är en annan sorts aktör, eftersom vi står nära både politiken och det breda näringslivet. När vi uttalar oss är det inte å techbranschens vägnar, utan för att hela näringslivet mår bra av vår starka techhuvudstad.” 

Föreläsningar och runda borddiskussioner om allt från AI-explosionen till SaaS-satsningar har mötts av ett stort och engagerat intresse. 

”Capital of Tech har fått ett väldigt gott bemötande och det är många som vill vara en del av vår plattform. Vi känner hur det bubblar under ytan i Stockholm. Allt fler vill värna om vår techhuvudstad och se till så att den även i framtiden är en av de ledande städerna inom innovation.” 

Blomstrande eller bara överlevande? 

Närmast bjuder Capital of Tech in till ett seminarium där man presenterar en färsk undersökning om Stockholms nuvarande status i branschen.  
 
”Thriving or surviving?” är frågan man ställer sig inom Capital of Tech, och Peter Sandberg hoppas att undersökningen kommer att få både politiker och näringslivet att ta situationen på allvar. 

”Techscenen är extremt konkurrensutsatt. Stockholm har i dag flera stora fördelar: Ett starkt offentligt skyddsnät, en hög tilltro till institutioner, en rad framgångsrika techhubbar och universitet, och förhållandevis låg bolagsskatt, för att ta några exempel. Men Sverige och Stockholm behöver fortsätta investera i de fördelarna. Vi måste vara på tårna och göra allt vi kan för att vara lika starka även i framtiden”, avslutar han. 

ANMÄL DIG HÄR: Vill du vara med och främja Stockholms techscen? Se till att boka en plats redan nu!  

Läs mer