Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Igår sålde de sin startup Recorded Future för 27,5 miljarder – det ska de göra nu: "Köpa fler böcker"

Artikel bild
Christopher Ahlberg och Staffan Truvé. Foto: TT/Press

Entreprenörsduon Christopher Ahlberg och Staffan Truvé har inga planer på att pensionera sig efter gårdagens mångmiljardaffär med Mastercard.

Tvärtom, visar Breakits efterforskningar.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

När ett bolag som byggts upp av grundarna säljs i en miljardaffär brukar det ge positiva följdeffekter för hela ekosystemet som finns runt verksamheten.

Det är inte bara grundarna som blir ofantligt rika utan även personal med optioner eller annan typ av ägande får loss kapital som i många fall går in i nya startups.

Därför är det lätt att anta att Göteborgs ekosystem av techbolag kommer få en rejäl boost efter gårdagens storaffär. 

köpte den amerikanska jätten Mastercard 100 procent av aktierna i Göteborgs-grundade Recorded Future för 27,5 miljarder kronor.

Merparten av miljarderna kommer att trilla in på den gamla huvudägaren Insight Partners konto. 

Men grundarna Christopher Ahlberg (idag vd för Recorded Future) och Staffan Truvé (teknikchef Recorded Future) kommer inte heller gå lottlösa från affären. I samband med att Insight Partners blev majoritetsägare 2019 så uppgav Staffan Truvé för Dagens Industri att han och Christopher Ahlberg tillsammans med personalen kommer fortsätta att vara ägare. 

När Breakit når honom för en intervju på fredagsmorgonen vill han inte berätta några detaljer om eventuellt ägande:

“Jag har skrivit på miljontals papper om att jag inte får säga någonting om affären. Det är rätt skönt faktiskt”, säger Staffan Truvé.

Men kommer du att bli mer aktiv som investerare nu?

“Generellt tror jag att sådana här affärer är viktiga då det skapar förebilder som får människor att våga satsa själva på egna bolag”.

Så du kommer investera i fler bolag?

“Hittills har jag gjort extremt få investeringar av den enkla anledningen att jag är så konservativ att tycka att man inte ska engagera sig i investeringar om man inte har tid”.

Och den tiden har du inte?

“Nej, jag är och kommer att vara väldigt upptagen av mitt arbete med Recorded Future som är mer än ett heltidsjobb. Däremot hjälper jag gärna till med goda råd till entreprenörer”.

Hur ser det engagemanget ut idag?

“Jag sitter i styrelsen i några bolag utanför Recorded Future och sedan är jag informell mentor till flera personer”, säger Staffan Truvé.

En person som Staffan Truvé stöttat på olika sätt under många år är Göteborgsbolaget Kognics vd och medgrundare, Daniel Langkilde. När Daniel Langkilde 2013 pluggade på det ansedda Berkeley-universitetet i Kalifornien och egentligen tänkte sikta på en doktorsexamen kom han i kontakt med Staffan Truvé. 

Det slutade med att Daniel Langkilde började jobba för Recorded Future. När Insight Partners några år senare blev majoritetsägare i en transaktion som då värderade hela bolaget till 7,4 miljarder kronor passade han på att sälja sina aktier för att satsa det kapitalet på det egna bolaget Kognic.

Där är Staffan Truvé idag delägare och sitter i styrelsen.

“Staffan är en bra mentor som jag lärt mig otroligt mycket av. Mina år på Recorded Future har format både mig och vårt sätt att bygga Kognic”, säger Daniel Langkilde som räknar med att hans Kognic i år kommer omsätta över 200 miljoner kronor (handlingar från Bolagsverket visar för övrigt att hela bolaget värderas till 783 miljoner kronor, post money):

“En sådan här stor affär som nu sker ger garanterat ringar på vattnet. Effekten är tydlig. När jag kunde sälja aktier förra gången så sänkte det ribban för mig att själv starta bolag. Jag har investerat pengarna jag tjänade på Recorded Future i Kognic”, säger han.

Men entreprenörer på jakt efter kapital har alltså inte särskilt mycket att vinna på att pitcha sin idé för Staffan Truvé. Budskapet är tydligt att han inte planerar att börja investera i större skala utan istället fokusera på att fortsätta att bygga Recorded Future.

Inte heller hans medgrundare Christopher Ahlberg verkar sugen att sätta på sig spenderbyxorna. På en rak fråga från Göteborgs-Posten igår om vad han ska göra med exit-pengarna svarar han “köpa fler böcker”.

I en tidigare GP-intervju från i fjol berättade Christopher Ahlberg (uppväxt i Kungälv och boende i Boston sedan 1990-talet men med sommarhus i Bohuslän) att han bara haft två bilar i sitt liv och att böcker är det stora intresset utanför jobbet:

“Det är ett bra nöje. Jag läste 83 böcker i fjol. Jag kommer inte hinna läsa lika många böcker i år, jag har läst för tjocka böcker det senaste vilket är ett elände. Annars gillar jag att hänga med kompisar och att laga mat”, sade Christopher Ahlberg bland annat i intervjun där han också avslöjar att författaren Thede Palm är en favorit (“jag har läst alla hans böcker. Han är cool”).

Läs mer