Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Heart Aerospace skulle fixa tusen nya jobb i Göteborg – flyttar delar av verksamheten till USA

Artikel bild
Klara Forslund och Anders Forslund, grundare av Heart Aerospace.

Från början var planen att bygga flygplansfabriken i Göteborg med 1000-tals anställda, sedan var det Halmstad som gällde – men nu talar allt mer för att tillverkningen istället hamnar i USA.

Vd:n och grundaren har redan flyttat.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Drömmen om mer hållbara flygresor kommer allt närmare. 

Breakit har många gånger rapporterat om Göteborgsbaserade Heart Aerospace, som är i full gång med att utveckla ett hybridflygplan. 

För ett par år sedan rapporterades det att företagets fabrik i just Göteborgsområdet skulle kunna ge upp till 1000 nya jobb. Men så kanske inte blir fallet, rapporterar Dagens Nyheter

En del av tillverkningen av bolagets flygmaskiner kan istället bli utanför Los Angeles i USA.  

“Det är troligt med final assembly, slutmontering, i USA eftersom vi har mycket kunder där”, säger vd:n Anders Forslund, som har grundat Heart Aerospace tillsammans med sin fru, Klara Forslund. 

Ett team håller just nu på att etableras utanför L.A, med teknikchefen Benjamin Stabler, som har en bakgrund hos Elon Musks rymdbolaget Space X, i spetsen. 

“Vi har satt upp en bas här i LA och jag kommer att spendera majoriteten av min tid i USA. Nu är det flight test som gäller, och finansiering för industrialisering, säger Anders Forslund till DN, som själv redan har gjort flytten över Atlanten. 

Det här är långt ifrån de första nyheterna från bolaget i år. I februari, bara några veckor efter att flygplanstillverkaren säkrade över en miljard kronor i riskkapital från bland annat Microsoft-grundaren Bill Gates, kom beskedet att bolaget var tvungna att omorganisera vilket drabbar runt 70 anställda.

Läs mer: Helelektriskt slopas och närmare 10 miljarder saknas – så ska Heart Aerospace få oss att flyga på el inom sex år

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer