Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu är den här – AI-modellen som tänker efter

Artikel bild
Breakit har testat Open AI:s senaste lansering Strawberry. Foto: TT/AI-genererad bild via Dall-E.

Strawberry – det är namnet på Open AI:s nya tjänst och nu har den sett dagens ljus. 

Breakit har testat.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det har surrats rejält de senaste veckorna kring ChatGPT-bolaget Open AI:s nya tjänst, och då särskilt för att den enligt förhandsuppgifterna skulle ge intrycket av att vara mer eftertänksam, mer resonerande och mer varsam med fakta i sina svar. 

Nu är “Strawberry” släppt, eller “OpenAI o1” som det faktiska namnet är, rapporterar flera internationella medier. 

Open AI har för amerikanska medier betonat att Strawberry inte är tänkt att vara en ersättare till den nu rådande huvudmodellen GPT-4o, utan snarare vara ett komplement. 

Två versioner finns tillgängliga av modellen på den vanliga ChatGPT-sidan. Det handlar om “o1-preview” respektive “o1-mini” där den senare är lite mindre, men mer effektiv, tjänst med kodare som målgrupp. 

Man måste i dagsläget vara abonnent på tjänsterna “Plus” eller “Team” för att ha tillgång till den nya modellen, och för närvarande finns det ett tak på hur många uppgifter man kan skicka in till den nya tjänsten. Open AI har sagt att mini-versionen av Strawberry kommer att släppas även för gratisanvändarna, men har inte satt någon datum för detta.

Breakits reporter Emil Widhagen har under natten till fredagen testat den nya tjänsten och är försiktigt positiv. Baserat på en skriftlig intervju fick han ut två olika texter, en från GPT-4o och en från Strawberry. Intrycket är att den senare skriver “klart bättre texter”. Vi lär återkomma i frågan. 

Läs mer