Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Go North ansöker om rekonstruktion

Artikel bild
Magnus Wiberg, Johan Hallenby, Ryan Looysen, Alexander Hars. Foto: Press/Montage

Göteborgsbolaget Go North har varit finansiellt pressat under en längre tid.

Nu ansöker bolaget om rekonstruktion.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Go North lånade för några år sedan över en halv miljard kronor för att på löpande band förvärva mindre Amazon-handlare runt om i världen. 

Men spelplanen förändrades och framgångarna uteblev. 

De första uppsägningarna kom under förra sommaren, och därefter har Go North-ledningen på olika sätt försökt få ordning på bolagets balansräkning och de stora skulderna

Nu söker bolaget skydd mot konkurs och en nystart genom att försöka få till en företagsrekonstruktion. Ansökan lämnades in till Göteborgs tingsrätt på torsdagen, skriver Go North i ett pressmeddelande. 

"Go Norths verksamhet kommer att vara opåverkad av rekonstruktionsprocessen och bolaget kommer att fortsätta att tjäna sina kunder på ordinare sätt under den processen", skriver bolaget. 

Go North omsatte 131 miljoner kronor under det andra kvartalet, visade delårsrapporten som publicerades i slutet av augusti. Det var en nedgång från 173 miljoner kronor motsvarande period 2023. 

Rörelseresultatet under andra kvartalet landade på minus 61 miljoner kronor, inklusive ned- och avskrivningar om 64 miljoner kronor under perioden.

"De resultat vi ser i andra kvartalet visar på fortsatta utmaningar att uppnå organisk tillväxt och svårigheter att förbättra bruttovinstmarginal vilket resulterade i en lägre bruttovinst", skrev vd Ryan Looysan i rapporten. 

Go North grundades av Johan Hallenby som tidigare var vd och som nu är bolagets ordförande. Bolaget har över 70 ägare och bland de största hittas riskkapitalbolaget Eequity, Alexander Hars och Lena Apler

Om tingsrätten i Göteborg anser att bolaget i grunden har en livskraftig affärsidé och beviljar rekonstruktion kommer en rekonstuktör att utses. Rekonstruktion beviljas normalt för en period om tre månader och kan därefter förlängas med upp till tre månader åt gången. Processen får dock inte pågå längre än tolv månader. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer