Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt ska bygga Europas största litiumfabrik – nu hänger finansieringen i luften

Artikel bild

Nu kommer nästa slag mot den svenska batterisatsningen. Planerna på Northvolts jättefabrik i Portugal har skjutits fram två år. Osäkerheten kring miljardfinansieringen sätter käppar i hjulet, säger samarbetspartnern.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Nu uppdagas ännu fler negativa nyheter kring den svenska batterijätten Northvolt och dess försenade produktion, eller som i fallet med katodmaterialtet, misslyckade produktion. 

Bolaget befinner sig i en storm. I veckan presenterade de sina nödåtgärder för att säkerställa den finansiella stabiliteten. 

Den här gången handlar det om Northvolts planer på att bygga Europas största litiumfabrik i ett gemensamt projekt med den portugisiska olje- och gasjätten Galp. Dessa planer är nu två år försenade, skriver sajten Sifted

Northvolt och Galp meddelade det gemensamma bolaget 2021, då med målet att processa 52.000 ton litiumhydroxid per år, nog för att ersätta 650 förbränningsmotorer per år från 2026. 

Nu är startdatum framflyttat till 2028, enligt dokument från den Europeiska investeringsbanken. Det fristående investeringsinstitutet överväger en investering på 825 miljoner euro, motsvarande 9,4 miljoner kronor, i den portugisiska fabriken men har ännu inte fattat något beslut. 

I ett uttalande till Sifted uppger Galp att man är fast besluten om att genomföra projektet, som går under namnet Aurora, men att osäkerheten i finansieringen sätter käppar i hjulet. 

Sifted har varken fått svar från Aurora eller Northvolt. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer