Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Larmet inifrån Northvolts fabrik – i princip allt gick direkt till återvinning

Artikel bild

Det är en nyckelingrediens i batterier. Men i stort sett allt katodmaterial som Northvolt producerade i sin Upstream 1 gick direkt till återvinning.

Men bolaget hoppas fortfarande kunna starta om produktion – vid en oklar tidpunkt.

Hanna Åkesson / Martina Karpmyr

tips@breakit.se

Webbredaktör / reporter

Northvolt tryckte i måndags på stoppknappen för sin Upstream 1, den del av verksamheten i Skellefteå som skulle ta fram eget katodmaterial, en essentiell del av batterierna. 

Det kommuniceras som ett tillfälligt stopp. Men redan i slutet av augusti, alltså innan beslutet, berättade källor för tidningen Norran om grus i maskineriet, att produktionen aldrig nått önskvärd nivå. Kvaliteten på materialet som blandades fram dög inte. Istället har det mesta hamnat hos Northvolts egen återvinningsfabrik Revolt. 

Fabrikschefen Mark Duchesne avslöjade egentligen detta redan i juni i en intervju med Dagens industri.

”Vi har haft mycket material som försvunnit på vägen. För mycket, alldeles för mycket. Vi återvinner vårt eget material”, sa han.

Enligt källorna till Norran har Northvolt istället köpt tusentals ton färdigt material från Kina – det land som bolaget vill utmana på batterimarknaden men enligt uppgifter också blivit beroende av

Frågan kvarstår: Finns det nu en framtid för katodtillverkningen i Northvolts regi i Skellefteå, en verksamhet som har runt 300 anställda?

Breakit har ställt frågor till Northvolts pressansvarige Nathalie Bruno.

Kommer allt ert katodmaterial att importeras från Kina nu?

”Vi kommer fortsätta köpa katodmaterial från våra leverantörer som vi har etablerade kontrakt med så att vi kan fokusera på att öka produktionen av battericeller.”

Betyder det att ni ger ni upp om att ha egen tillverkning?

”Vårt mål är att tillverka vårt eget material enligt planerna vi har haft sedan start, men som det ser ut nu behöver vi pausa den delen för att kunna fokusera på att öka produktionen av battericeller.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer