Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Brutal lönsamhet för Only Fans – miljardregn över grundaren

Artikel bild
Foto: Istock / TT

Användarna säljer tid, naket och mer än så på vuxensajten Only Fans. Men en del av miljardkakan går naturligtvis också till plattformen och entreprenören bakom det kontroversiella företaget.

Här är siffrorna som avslöjar hur det går för bolaget.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det går inte att säga annat än att Only Fans är en vattendelare. Förespråkarna menar att plattformen tar tillbaka makten till individen genom att hen själva kan bestämma och tjäna på sitt innehåll, som inte sällan sexrelaterat. Samtidigt har skandalerna avlöst varandra.

Det var genom Only Fans som macho-influencern Andrew Tate ska ha tvingat kvinnor att sälja sex. I Sverige har plattformen kritiserats av polisen, bland annat för att det är en plats där “männen dikterar villkoren för kvinnans kropp”. 

Oavsett åsikter går det att slå fast att Only Fans är en ekonomisk guldgruva. Förra året ökade intäkterna markant. Den totala siffran landade på 6,6 miljarder dollar, motsvarande 69 miljarder kronor. Det var en ökning med 19 procent från föregående år, skriver Variety som hänvisar till dokument som moderbolaget Fenix International skickat in i Storbritannien. 

Av de nära 70 miljarderna så gick 55 miljarder direkt till innehållsskaparna.

Only Fans-bolagets andel av pengarna ökade med 20 procent till 1,3 miljarder dollar (13,5 miljarder kronor) och bolagets vinst före skatt ökade med 25 procent till 658 miljoner dollar (6,8 miljarder kronor). Värt att notera är att bolaget betalade cirka 1,7 miljarder kronor i bolagsskatt. 

Och på tal om guldgruva. Only Fans-ägaren Leonid Radvinsky kunde med de fina siffrorna i ryggen unna sig en utdelning på hisnande 4,9 miljarder kronor – en ökning från föregående år då han ”bara” fick 3,5 miljarder. 

Leonid Radvinsky är vad det verkar en medieskygg entreprenör. Häromåret gjorde BBC ett försök att teckna ett porträtt av den ukrainsk-amerikanska företagsledaren. 

2018 köpte han Only Fans från far och son-duon Guy och Tim Stokely som startat bolaget två år tidigare för ett okänt miljonbelopp. Innan förvärvet ska han ha drivit ett framgångsrikt webcam-företag. Även det i porrsegmentet. 

Bolaget bakom Only Fans är registrerat i Storbritannien trots att Leonid Radvinsky har sin bas i USA. Han är gift och har sin hemvist i ”soliga Florida”.

Vad som också ska vara känt är att Leonid Radvinsky skänkt miljontals kronor till Ukraina efter den ryska invasionen. Enligt hans egna hemsida har han donerat ”enormt mycket tid, kraft och pengar till välgörande ändamål”. Vid sidan av programmering och filantropi är han enligt egen utsago ”en flitig läsare som alltid är redo för ett parti schack samt en aspirerande helikopterpilot.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer