Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Läckt inspelning från Northvolt: ”Är tvungna att ta fler smärtsamma beslut”

Artikel bild

En del av fabriken läggs ner. Delar av personalen varslas om uppsägning. Och expansionsplaner kapas.

Igår kom krisplanen – efter månader av illavarslande rubriker.

När Northvolts vd Peter Carlsson talade till de anställda på ett extrainsatt möte på måndagen varnade han för att även vägen framåt kommer att vara turbulent, skriver Norran som tagit del av inspelningar av mötet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Igår samlades personalen på Northvolt efter en omskakande dag. Timmar innan hade ledningen presenterat sin krisplan för att säkra den finansiella stabiliteten i jättesatsningen. 

En del av verksamheten i Skellefteå lades i malpåse, expansionsplaner skrotades, en ny partner eller ägare söktes till verksamheten i polska Gdansk. Och så varslade bolaget om nedskärningar. Hur många medarbetare det gäller är ännu oklart. 

Tidningen Norran har tagit del av en inspelning från mötet och kan avslöja vad som sades. 

På mötet varnade Peter Carlsson, som talade engelska, för att de tuffa tiderna på inget sätt är över efter en ”otroligt intensiv sommar”. 

”Jag måste också säga, tyvärr, att vägen framför oss även kommer att vara en turbulent väg för Northvolt. Vi är tvungna att ta ytterligare beslut som är smärtsamma, för att säkra företagets långsiktiga lönsamhet”, säger han. 

Vd:n tillägger att han förstår att beskeden är utmanande men säger att det är nödvändigt för att komma ut starkare på andra sidan. 

Under mötet sa Peter Carlsson att den nivån som bolaget ”konsumerar kapital” på i rådande läge inte är hållbart. 

Förra året så ska bolagets investeringar ha legat på 26,6 miljarder kronor, enligt årsredovisningen för 2023. Förlusten uppgick till motsvarande 12,5 miljarder kronor.

Sammantaget har Northvolt tagit in mer än 100 miljarder kronor i finansiering. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer