Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nätklinikerna i blåsväder – 6 av 9 skrev ut Ozempic till SVT-reporter

Artikel bild
SVT:s reporter kunde få läkemedlet Ozempic utskrivet – genom att ljuga om sin vikt. Foto: Faksimil SVT/Montage

En läkare säger att det är svår brist på medicinen för diabetiker.
Ändå skriver han ut Ozempic till SVT-reportern Erik Galli.

Han är inte ensam om att uppenbarligen skriva ut medicinen lättvindigt på de svenska nätklinikerna. Totalt sex av nio tar sig an reportern – trots att han inte har någon övervikt.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

De har poppat upp som svamp i skogen i samband med hajpen kring diabetes- och viktminskningsmedicinen Ozempic. De digitala klinikerna som förskriver medicinen. 

Breakit har tidigare skrivit om en av de mest framträdande klinikerna Yazen, vars intäkter rusade med 2500 procent till 56 miljoner kronor förra året

Yazen har kritiserats, både för att ställa patientgrupper mot varandra (då medicinen är tänkt för diabetiker) och för att ha skrivit ut läkemedel alltför lättvindigt – något bolaget dock tillbakavisat.

Nu tar Uppdrag granskning ett grepp om de nya digitala aktörerna. 

SVT-journalisten Erik Galli har testat om det är möjligt att få ut Ozempic från nätklinikerna trots att han har en smal kropp. Han har i klinikernas frågeformulär uppgett att han är överviktig och väger 130 kilo. 

Totalt nio svenska kliniker prövas, varav fem kräver videomöten. Två läkare reagerar på hur journalisten ser ut. De nekar honom behandling. Två andra ser också reportern på video men skriver trots det ut viktminskningsmedicin. En läkare skriver till och med ut Ozempic trots att han själv nämner att det råder brist på medicinen bland diabetiker. 

I granskningen blir Erik Galli patient hos sex av nio kliniker och ”badar i recept”.

De  klinikerna som skrev ut är Yazen, Ayd, MedFacilis, Fryksända Kliniken, Supernormal och Wellgo. Klinikerna som nekade är DrVikt, Optifit och Velora.

I det föregående avsnittet kunde reportern få recept från kliniken Ayd – med hjälp av AI-genererade bilder. 

Breakit har fått skriftliga svar av Ayds vd och grundare Jakob Wikefeldt

”Tyvärr har vi historiskt haft enstaka problem med personer som uppsåtligen ljugit i dialog med våra läkare, samt delat med sig av manipulerade eller falska bilder, för att försöka tillskansa sig behandling de inte har rätt till. Dessa enstaka individer har direkt nekats eller avvisats vid uppdagandet”, skrev han.

Läs Ayd-vd:ns alla svar här

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer