Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Professor: Inte förvånad om Northvolt går i konkurs inom ett halvår

Artikel bild
Christian Sandström. Foto: TT/Press

Hur dystert ser det egentligen ut för Northvolt? På måndagen presenterade bolaget en krisplan med nedläggningar och nedskärningar.

Professorn Christian Sandström tillhör en av de högljudda kritikerna kring hur staten har backat den gröna industrialiseringen. Och han skräder inte orden kring Northvolts öde.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Batteritillverkaren Northvolt är i kris. På måndagen presenterade en nödplan som inkluderar att delar av Skellefteå-verksamheten stängs, nedskärningar i personalen och att bolaget nu söker en partner eller köpare som kan gå in i anläggningen i polska Gdansk. Bland annat. 

De beska beskeden blev kulmen på en sommar med krisrubriker för den svenska batteriutmanaren. 

Men det kan fortfarande bli värre. Det säger professorn Christian Sandström vid Jönköpings högskola till Dagens Nyheter. Han tillhör den skara som ifrågasätter den statliga inblandningen i den gröna industrialiseringen. Han står bakom boken ”Gröna bubblor” som gavs ut av Timbro förlag.

Han tror att Northvolt kan gå under inom ett halvår.

”Det finns så många risker som är staplade på varandra här: Risker runt kompetensförsörjningen, produktionen, finansieringen, teknikutvecklingen, politiken, marknaden och i kreditgarantierna. Vad blir den totala chansen att det här ska gå bra?”

Andra är mer positiva till den statliga industripolitiken. Till den skaran hörs Björn Sandén, professor vid Chalmers tekniska högskola. Han säger att det ingår en sorts ”ryckighet” när industrier växer så snabbt som batteriindustrierna gör. Vilka som klarar sig och inte i den expansionen är inte givet, säger han.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer