Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ellos moderbolag i konkurs – kan få helt nya ägare

Artikel bild
Hans Ohlsson är vd på Ellos. Foto: Press

Förhandlingarna med långivarna strandade och konkursen är nu ett faktum.

Processen innebär att Nordic Capital förlorar den senaste insatsen och att den anrika e-handlaren kan få helt nya ägare.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Breakit har i flera artiklar efter sommaren rapporterat om Ellos, och ägaren Nordic Capitals, försök att renovera balansräkningen. Det senast sagda var att långivarna skulle ta över moderbolaget och verksamheten efter att en obligation på 1,5 miljarder kronor förfallit. 

Men så blir det inte. 

I ett pressmeddelande på måndagskvällen skriver Ellos att långivarna avbrutit förhandlingarna med de inblandade parterna och de i det här läget inte avser att realisera den pant som lämnats i samband med lånet. 

Därmed har styrelsen i Ellos moderbolag Ellos Group sett konkurs som enda alternativet. 

En konkursansökan för avseende det här bolaget lämnades in till Borås tingsrätt tidigare under måndagen. 

“Trots hårt arbete och utvärdering av olika alternativ har inte någon långsiktig finansiering kunnat lösas”, säger Robert Furuhjelm, som är styrelseledamot Ellos Group och som är partner på ägaren Nordic Capital.

Ellos, och Nordic Capital, är noga med att betona att det är moderbolaget som försätts i konkurs. Det aktuella moderbolaget äger aktier i de rörelsedrivande dotterbolagen och utgångspunkten är att verksamheten ska fortsätta under moderbolagets konkursproces. Aktierna kommer att bli tillgångar i konkursboet, och dessa kan sedan säljas för att reglera skulderna. 

"De pågående processerna förväntas inte påverka Ellos Groups affärsrelationer eller verksamhet och inte heller påverka leverantörer eller medarbetare”, heter det i pressmeddelandet. 

Som konkursförvaltare har föreslagits advokat Lars-Henrik Andersson, Cirio. 

“Styrelsen avser arbeta nära konkursförvaltaren med målet att säkerställa ett ordnat ägarbyte”, skriver Ellos i pressmeddelandet. 

Tidigare i veckan avgick Hans Ohlsson som vd för moderbolaget Ellos Group. Budskapet från bolaget var då att han skulle fortsätta leda den operativa verksamheten. 

Under årets första halvår omsatte Ellos nästan 1,6 miljarder kronor, en nedgång med nästan 4 procent från motsvarande period 2023. Rörelseresultatet var minus 9 miljoner kronor. 

För cirka fem år sedan sålde Nordic Capital Ellos till belgiska FNG. Men den nya ägaren hade finansiella problem och dukade under. Ett bråk om köpeskillingen ledde efter till sist fram till att Nordic Capital sommaren 2022 blev majoritetsägare igen

Läs mer