Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Fackförbundet efter Northvolt-varslet: “Fokus från vår sida är att stötta”

Artikel bild
Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer. Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Privat/TT/montage

Northvolt är i kris och nu meddelar batterijätten att delar av produktionen i Skellefteå pausas – och att personalneddragningar måste göras.

“Vi står naturligtvis inför en svår och utmanande situation och fokus från vår sida nu är att stötta och ta hand om våra medlemmar”, säger Akademikerföreningen på Northvolts ordförande Teodor Mellström.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Efter en “strategisk översyn” har batterijätten Northvolt kommit fram till en rad krisåtgärder som bolaget på måndagen radar upp i ett pressmeddelande. Fler åtgärder kan presenteras framåt. 

Bland annat ska verksamheten vid Upstream 1 på jättefabriken i Skellefteå att pausas. 300 personer jobbar i dag vid Upstream 1, uppger Northvolts pressansvarige Matti Kataja för DI

”Bolaget förhandlar med fackliga parter om föreslagna åtgärder, och är förhoppningsfullt om att kunna erbjuda merparten av berörda medarbetare omplacering till andra tjänster inom koncernen och därmed undvika övertalighet så långt möjligt”, skriver han till tidningen.

Akademikerföreningen på Northvolt är en facklig part som kallats till förhandling, enligt ordföranden Teodor Mellström som är medlem i Sveriges Ingenjörer. 

“Northvolt har kallat oss till förhandling. Vi kommer nu sätta oss ner tillsammans med företaget, gå igenom konsekvenser och titta på förslaget som företaget kommer lägga fram. Det är för tidigt att säga hur och i vilken omfattning detta kommer att påverka våra medlemmar”, säger han och fortsätter:

“Vi står naturligtvis inför en svår och utmanade situation och fokus från vår sida nu är att stötta och ta hand om våra medlemmar. Vi har cirka 600 medlemmar i Akademikerföreningen, huvudsak i Västerås och Stockholm samt i Skellefteå. Det är ännu oklart hur orterna och medlemmarna kommer att påverkas”. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer