Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt stänger delar av jättefabriken – varslar personal

Artikel bild
Akut kris för Northvolt – stänger delar av jättefabriken och varslar personal. Foto: TT/Montage

Krisläget har förvärrats på batterijätten. Nu presenterar Northvolt sin strategiska översyn och skär ner både i verksamheten och personalen. Bolaget måste ta tuffa beslut för att säkra den finansiella stabiliteten, skriver vd:n Peter Carlsson.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolt har gjort en strategisk genomsyn av bolaget och radar i ett antal punkter upp sina åtgärdspunkter. I nödplanen märks flera nya åtgärder – bland annat en aviserad neddragning av personalen. 

Den kan kopplas till den första punkten, att delar av verksamheten vid Upstream1 i Skellefteå kommer nämligen att läggas på is, meddelar bolaget. Det handlar om den den delen som ska tillverka så kallat katodmaterial, en nyckelingrediens i batteritillverkning. 

Peter Carlsson säger i ett uttalande att bolaget har fattat några tuffa beslut för att säkra verksamhetens finansiella stabilitet och operativa resultat. Bolaget hänvisar till en utmanande makroekonomisk miljö och en ny prioritering.  

Hur många som berörs av nedskärningar är ännu inte känt. Inget beslut har fattats men Matti Kataja, Northvolts pressansvariga har sagt till DI att 300 personer, motsvarande 10 procent av bolagets anställda i Skellefteå arbetar i den berörda delen av fabriken. 

”Bolaget förhandlar med fackliga parter om föreslagna åtgärder, och är förhoppningsfullt om att kunna erbjuda merparten av berörda medarbetare omplacering till andra tjänster inom koncernen och därmed undvika övertalighet så långt möjligt”, skriver han till tidningen.

Bakslag på bakslag

Northvolts batterisatsning har haft ett riktigt kämpigt år, som du kan läsa allt om här

Bland annat har bolaget behövt skära ned på utvecklingen och stoppat expansionsplaner. Och än värre: Det har förekommit dödsfall och allvarliga olyckor på Northvolt. Flera dödsfall utreds, där den gemensamma nämnaren är arbetsplatsen Northvolt. 

I fredags rapporterade DI att det såg mörkt ut på den finansiella fronten. Situationen ska ha blivit “mer akut” efter sommaren, uppgav källor till tidningen.

En källa säger att det är osannolikt att Northvolt kan få in finansiering i nuläget, om inte fler statliga garantier ges. 

 

Tempot skruvas ner globalt

I Gdansk söker bolaget partners och investerare som kan gå in i verksamheten, enligt pressmeddelandet. 

Northvolts anläggning i Quebec väntas också försenas med minst 12 månader. Det säger regionens ekonomiminister Pierre Fitzgibbon till den kanadensiska tidninge La Presse. Uttalandet kommer efter tidigare nyhetsrapportering om att lokalbor och miljöorganisationer protesterat mot Northvolts expansionsplaner – bland annat med våldsamt uttryck

Bland punkterna som var kända sedan tidigare i Northvolts åtgärdsplan återfinns de skrotade expansionsplanerna i Borlänge, där bolaget nu sålt tillbaka marken till kommunen, och att forskningsverksamheten som drivits av Cuberg i Karlifornien flyttas hem till Västerås. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer