Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kaos i Draknästet – grundaren bakom Finaste Lisa hörde för hög summa: “Det blev fel”

Artikel bild
Från vänster: Hellen Wohlin Lidgard, Lisa Lönner Pulkkinen och Lars Lindgren. Foto: Skärmdumpar från Draknästet / Pressbild Sting

Det blev smått kaosartat i Draknästet när entreprenören Lisa Lönner Pulkkinen skulle pitcha. SVT sade flera gånger fel om värderingen i sändningen – och grundaren själv hade svårt att höra vilka summor som nämndes.

Det hela slutade väl – men en av Sveriges tyngsta affärsänglar är kritisk mot programmet.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Draknästet, tv-programmet där grundare pitchar sina affärsidéer för investerare, fortsätter vara en het potatis bland startupfolket.

I senaste avsnittet pitchade entreprenören Lisa Lönner Pulkkinen sin mat-startup som ligger bakom varumärket Finaste Lisa. 

Som så ofta i Draknästet blev det direkt en diskussion om värderingen, som investerarna ville pressa ner.

Det var inte lätt att hänga med i alla turer under budgivningen – särskilt inte eftersom SVT själva sa fel om värderingen. Detta har fått bland andra techinvesteraren Lars Lindgren att reagera.

“Det vore ännu bättre om SVT kunde ge korrekt information”, skriver han på Linkedin och fortsätter:

“En entreprenör sökte 500.000 kr för en andel på 10% i hennes bolag. Speakerrösten säger att “värderingen av bolaget ligger på 5 Mkr. En av änglarna är villig att investera 500.000 kr för en andel på 20%. Speakerrösten säger då att värderingen har halverats. SVT har inte förstått skillnaden mellan värderingar "pre-money" och "post-money", alltså före respektive efter kapitaltillskottet”, skriver Lars Lindgren.

Förvirringen drabbade även entreprenören själv – som har svarat på Lars Lindgrens inlägg. 

“Precis säger entreprenören, som var lite trött efter en lång dag och hörde fel i den intensiva situationen med kameror… trodde värderingen blev högre. Ja, det blev fel och en för låg värdering tyckte jag, även om jag då var mycket glad att få med alla tre”, skriver Lisa Lönner Pulkkinen själv på Linkedin.

Det hela slutade med att Finaste Lisa fick in affärsängeln Hellen Wohlin Lidgard som investerare.

Lisa Lönner Pulkkinen berättar också på Linkedin att hon hörde fel när investeraren Shervin Razani gav ett investeringsförslag, vilket tittarna inte fick se.

“Man måste komma ihåg att rätt mycket klipps så det som visas är inte alltid alla steg. Shervin sa en miljon (ej med) men jag hörde fem 🫢 och trodde de investerat mer då alla var med…. Inget är heller bindande, eftersom investerarna och entreprenör ska ges chansen att utvärdera på ett djupare plan”, skriver Lisa Lönner Pulkkinen.

Läs mer