Det är affärstidningen Dagens Industris bankreporter Martin Rex som på söndagskvällen avslöjar att Finansinspektionen genomfört en omfattande genomgång av Klarnas förebyggande arbete mot penningtvätt och efter det i en preliminär bedömning riktar saftig kritik mot Klarna.
I en skrivelse som skickats direkt till Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski i början av juli står det att ”Finansinspektionen bedömer preliminärt att Klarna har överträtt flera bestämmelser” i penningtvättslagen.
Skrivelsen är till vissa delar sekretessbelagd men av de delar som Dagens Industri har fått ta del av framgår att det handlar om minst sex bestämmelser avseende bland annat allmän riskbedömning, riskbedömning av kunder, riktlinjer och åtgärder för kundkännedom.
Riskerar dryga böter
Utredningen har genomförts av myndighetens undersökningsgrupp och slutsatserna är alltså preliminära. Nu är ärendet överlämnat till rättsavdelningen för en så kallad sanktionsprövning, skriver DI.
I värsta fall kan Klarnas banktillstånd återkallas men det är vanligare i den här typen av ärenden att en varning utdelas och då ofta i kombination med böter som kan uppgå till maximalt 10 procent av koncernens omsättning. I Klarnas fall skulle det i så fall innebära flera miljarder kronor.
Rapporten kommer i ett känsligt läge för Klarna. Förberedelserna inför en börsnotering pågår för fullt och under första halvan av nästa år väntas bolaget noteras till ett marknadsvärde på över 200 miljarder kronor.
Hot mot noteringen
Kritiken från Finansinspektionen innebär därför en extra jobbig huvudvärk för Klarnas ledning. Det finns exempel på när liknande utredningar tvingat företag att ställa in noteringar.
Våren 2021 uppgav FI, i en preliminär bedömning, att betalbolaget Trustly brast i sitt arbete att förebygga penningtvätt och inte långt därefter drog ägarna tillbaka planerna på en börsnotering. Bolaget har fortfarande inte noterats.
Klarna vill inte uttala sig till Dagens Industri men i sitt svar till myndigheten så medger man vissa brister. Dessa brister ska nu dock vara åtgärdade.
I kärnfrågan, om FI har bevisat att Klarna faktiskt har brutit mot penningtvättslagen och därför ska straffas, hävdar bolaget att myndigheten har fel. I sitt svar skriver Klarna:
”Att Finansinspektionen har gjort andra preliminära slutsatser än Klarna med avseende på hur penningtvättslagens regelverk bör tolkas och tillämpas innebär inte i sig att Finansinspektionen har visat att Klarna har brutit mot penningtvättslagen”, skriver Klarna, enligt artikeln i Dagens Industri.