Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

GÄSTKRÖNIKA

ELSA HYLAND: Så kan vi säkra framtiden för startups – hetaste lärdomarna från Silicon Valley

Artikel bild
Elsa Hyland, ängelinvesterare och startuprådgivare. Foto: Press

När jag nyligen besökte Silicon Valley för första gången blev jag djupt imponerad av hur en liten dal i Kalifornien blivit epicentrum för världens mest banbrytande teknologi. Men vad är det egentligen som gör Silicon Valley så speciellt, och hur kan Europa lära sig av detta för att ytterligare utveckla, eller till och med omforma, sitt eget startup-ekosystem?

Det skriver ängelinvesteraren Elsa Hyland i en gästkrönika.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Silicon Valley har länge varit symbolen för teknologisk revolution, med pionjärer som Stanford University och bolag som Hewlett-Packard (HP) i spetsen. Samtidigt har Europas startup-scen, som växte fram under dotcom-boomen på 1990-talet med nav som London, Berlin och Stockholm, kommit långt, men fortfarande kvarstår mycket.

Det är välkänt att investerare inom techbranschen, oavsett geografi, står inför utmaningen att identifiera framtidens vinnare. På dagens marknad tar det dessutom längre tid för startups att resa kapital än tidigare. Men vad som verkligen särskiljer Silicon Valley från Europa är vissa strukturella och kulturella faktorer som bidrar till dess framgång.

Silicon Valley fortsätter att producera flest enhörningar globalt, med världsledande riskkapitalbolag i spetsen som leder stora investeringsrundor och har en hög riskaptit. Här ses misslyckanden som en naturlig del av processen, medan Europa präglas av en mer konservativ riskkultur. Detta gör att deeptech-bolag i Europa har svårare att få tillgång till det kapital de behöver för att växa och som en konsekvens lockas många europeiska företag att söka sig till den större amerikanska marknaden, både för att kommersialisera sina idéer och för att antingen växa vidare eller göra en exit via en börsnotering.

Sedan 2018 har Europa tappat ett femtiotal bolag som istället börsnoterats i USA

Sedan 2018 har Europa tappat ett femtiotal bolag som istället börsnoterats i USA, vilket troligtvis även scaleups som Klarna, Bolt och Vinted kommer att göra framgent. Enligt en rapport från i somras publicerad av McKinsey, har Europa som ett resultat av detta förlorat totalt 439 miljarder dollar i marknadsvärde mellan 2015 och 2023. Argumenten för en öppen, fungerande och integrerad kapitalmarknad som spänner över hela Europa går nu varma.

Utöver detta leder ofta Silicon Valley med trender, vilka vi ofta ser i Europa med 6-12 månaders fördröjning. Till skillnad från Europa med ett hållbarhetsfokus och climatetech-bolag som frodas i kapital, fokuseras det betydligt mer på AI, biotech, genetic tech och robotics i USA. Flera faktorer kan ligga bakom denna skillnad, men en betydande orsak är de strikta lagar inom EU som har krävt beteendeförändringar för att främja hållbara metoder. Likväl är det EUs riskaverta och komplexa lagar som också hindrar innovation, speciellt inom AI, något som Mark Zuckerberg och Daniel Ek skrev i ett gemensamt uttalande i förra veckan. Vi måste våga släppa upp för “trial and error” (givetvis på ett säkert sätt) istället för att avvisa ideér innan de prövats. 

Arbetsmoralen är striktare, där långa dagar är normen, vilket står i skarp kontrast till europeiska arbetsvanor

Konkurrensen bland startups i Silicon Valley är stenhård med en "winner-takes-all"-mentalitet. Trots ett globalt förändrat fokus och tuffare krav på KPIer kring lönsamhet och intäkter bland bolagen sedan ett par år tillbaka, så måste entreprenörerna vara agila, resa kapital och växa snabbt, för att ligga i framkant. Arbetsmoralen är striktare, där långa dagar är normen, vilket står i skarp kontrast till europeiska arbetsvanor (läs mer om detta här). Denna intensiva takt och drivkraft är avgörande faktorer för den snabba tillväxten och framgången hos många startups i Silicon Valley. För mig handlar denna bransch om relationer, och det är tydligt att nätverkande är avgörande i USA för att öppna dörrar, en approach Europas entreprenörer bättre borde dra nytta av för att stärka sin globala position.

Elsa Hyland på plats på en dragning på Nvidias huvudkontor. Foto: Privat

En annan nyckel till Silicon Valleys framgång är deras utbildningssystem, särskilt Stanford University, som erbjuder kurser i entreprenörskap till forskare. Detta är något fler europeiska universitet borde överväga för att snabba på övergången från banbrytande forskning till marknad och kund. Detta skulle inte bara driva ekonomisk tillväxt utan också positionera Europa som en ledande aktör inom avancerad teknologi.

Min resa till Silicon Valley gav mig ovärderliga insikter och jag återvände till Sverige beväpnad med värdefulla lärdomar och inspiration. I den här sammanfattningen har jag listat de mest betydande skillnaderna jag ser mellan de europeiska och amerikanska startup-ekosystemen, vilka i sin tur framhäver tydliga möjligheter för europeiska entreprenörer och investerare att bygga vidare på dessa strategier. Lyckas vi överbrygga klyftan och skapa en dynamisk, framåtblickande startup-miljö i Europa så tror jag att vi kan säkerställa att Europa återigen blir en formidabel aktör på den globala tech-scenen.

ELSA HYLAND, ängelinvesterare och startuprådgivare

Läs mer