Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Man lät AI-robotar lyssna på AI-musik – tjänade 100 miljoner (men kan få 20 år i fängelse)

Han blev jätterik. Men pengarna kom med ett pris... Foto: AI-genererad bild via Dall-E

En 52-årig man i North Carolina i USA anklagas för att ha lurat streamingtjänster på miljontals dollar i royalties, rapporterar New York Times.

Det genom att låta AI-robotar lyssna på AI-genererad musik med fejkade artister.

“Det här är helt fel och galet! Det är över huvud taget inget bedrägeri som pågår”, säger mannen själv om anklagelserna.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

“Calorie Screams”, “Calvinistic Dust” och “Zygonic Washstands” hette tre av mannens fejkartister, enligt åtalet. De släppte låtar på både Amazon Music, Spotify och Apple Music. 

Mannens brottsupplägg beskrivs som en “cirkulär process” där han själv knappt behövde lyfta ett finger, enligt New York Times. 

Totalt hade mannen 10.000 falska konton på streamingplattformarna – och i takt med att maskineriet växte ska han också ha betalat medbrottslingar för att skapa nya. Han skapade också en programvara som streamade AI-musiken om och om igen på olika datorer. Det för att få det att se ut som att unika lyssnare streamade musiken på olika platser. 

Redan 2017 ska mannen ha dragit i gång den självspelande pengamaskinen. Han hade, enligt åklagarna, vid det laget räknat ut att han kunde strömma sina då 661 AI-låtar 440 gånger varje dag. 

I sju års tid lät mannen AI-robotar lyssna på låtarna, med namn som “Zymotechnical”, “Zygosporic” och “Zygophyllum”. 

Efter ett år ska han ha krokat arm med en vd på ett AI-musikbolag och en musikpromoter. Sommaren 2019 drog mannen in motsvarande över en miljon kronor varje månad på musiken.  

I februari i år ska mannen, enligt åtalet, ha skrutit om att hans AI-musik nått 4 miljarder streams.

Åklagarna anklagar mannen för att ha ljugit för streamingbolagen. Han åtalas bland annat för bedrägeri och penningtvätt – om han döms kan han få ett upp till 20 år långt fängelsestraff. 

Mannen själv nekar till brott.

Läs mer