Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Telegram blidkar i smyg – nu kan privata chattar anmälas

Artikel bild
Pavel Durov, vd och grundare av Telegram.

Förändringen sker medan vd:n och grundaren Pavel Durov sitter gripen i Paris.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Den kontroversiella meddelarappen Telegram har i det tysta ändrat sina policys så att användare kan anmäla privata chattar till bolagets moderatorer. Förändringen skedde efter att bolagets grundare och vd Pavel Durov greps i Paris i slutet av augusti, skriver Techcrunch

Appen som samlar nästan en miljard aktiva användare har varit känd – eller ökänd – för minimal övervakning av innehållet. Och det var också en orsak till att Pavel Durov greps. Bakgrunden är Telegrams kopplingar till pågående utredningar om sexualbrott mot barn, drogsmuggling och förskingring.

Pavel Durov har uttalat sig om sitt gripande på den egna plattformen:

“Att använda sig om lagar från innan smarthone-eran för att åtala en vd för brott som begåtts av tredje part på en plattform som han är chef över är en inställning som bygger på felaktiga grunder.”

Den 39-årige miljardären Pavel Durov grundade Telegram med sin bror Nikolai. Han bor i Dubai och Paris men är rysk medborgare, ett land han visserligen flydde från 2014 efter press från Kreml. Telegram förbjöds i Ryssland 2018 efter att grundarna vägrat lämna över användardata till Ryssland, men förbudet slopades 2021.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer