Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svartlistade kinesiska drönare öppnar butik mitt i Stockholm – experter varnar

Artikel bild

I USA är de svartlistade. Men i Stockholm city slås snart dörrarna upp till det kinesiska drönarbolaget DJI:s svenska flaggskeppsbutik.

Och experter är kritiska:

”Risken är att de kartlägger Sverige.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det är Body Shops gamla lokaler på Drottninggatan i Stockholm, ägda av Stefan Perssons fastighetsbolag Ramsbury. Snart öppnas dörrarna till DJI:s första svenska affär, skriver SvD

DJI är ett kinesiskt drönarbolag som har svartlistats i USA men vars produkter går att köpa online i Sverige. Både Trumpadministrationen och Bidens regering har portat DJI – den sistnämnda med motiveringen att bolaget tillhör Kinas ”militärindustriella komplex”. 

Nu höjs även kritiska röster i Sverige mot DJI:s etablering. Som användare måste man nämligen kryssa i en ruta som godkänner att information som samlas in sparas och hanteras av företaget. 

Johan Falk, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, som har granskat bolagets drönare i flera år varnar för risken att de kan förse den kinesiska staten med information.

”Risken är att det sker en kartläggning av Sverige, att privata drönare används för att kartlägga hur Sverige fungerar och vilka sårbarheter som finns”, säger han till SvD. 

DJI slår ifrån sig kritiken om att bolaget för över information till staten och uppger att USA:s agerande ”antyder protektionism och underminerar principerna om rättvis konkurrens”. 

Tidningen har sökt Ramsbury för att fråga varför DJI valdes ut av flera intressenter. Svaret från bolaget är att man alltid gör en samlad bedömning. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer