Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De tar hem Ownershift Prize – går till kvinnor som äger: ”Betydelsefull milstolpe”

Artikel bild
Deqa Abukar, Caroline Berg och Karin Bodin.

Ett nytt pris har sett dagens ljus – Ownershift Prize heter det och ska hylla kvinnor som äger och driver bolag. Idén är att lyfta ägandet för att på sikt skapa mer ekonomisk jämställdhet.

Här är årets alla vinnare.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Bakom det nya priset står stiftelsen Ownershift som har som mål att främja ekonomisk jämlikhet och självständighet för kvinnor. En jury bestående av bland annat Handelsprofessorn Micael Dahlen, tidigare M-politikern och investeraren Anna König Jerlmyr och profilen Caroline Farberger har valt ut årets pristagare som hyllas på en gala där bland annat jämställdhetsministern Paulina Brandberg deltar.

Alla pristagare har på olika sätt bidragit till att bryta ny mark i näringslivet, skriver Ownershift.  

”Att vi nu för första gången får dela ut Ownershift Prize är en betydelsefull milstolpe i vår

strävan efter ekonomisk jämställdhet”, kommenterar Emma Knaggård Wendt som är generalsekreterare på Ownershift och själv sitter i juryn. 

”Genom att lyfta fram och belöna ägarinnor som banar väg för förändring, belyser vi vikten av ekonomisk självständighet för kvinnor och samhället i stort. Vårt mål är att inspirera till konkret förändring”, fortsätter hon. 

Här är årets vinnare: Bling (Deqa Abukars och Adnan Yousufs riskkapitalbolag), Caroline Berg, styrelseordförande Axel Johnson, Kerstin Dafnäs (som prisas som årets skogsägare), Karin Bodin, koncern-vd och huvudägare i Polarbrödskoncernen, Carolina Faxe som är vd och ägare för Tic Tac Learn samt investeraren Maria Rankka – som tilldelas priset för innovativt ägarskap. 

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer