Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Avhoppade toppchefen Ilya Sutskever säkrar jätterunda till nya Open AI-rivalen SSI – värderas till 50 miljarder

Artikel bild
Sam Altman och Ilya Sutskever. Foto:TT/Press

Open AI-medgrundaren har snabbt säkrat stort stöd från välkända Silicon Valley-investerare, till AI-bolaget som ska ha säkerhet i fokus.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

De flesta minns säkert när ChatGPT-skaparen Open AI skakades om rejält förra hösten. Vd:n Sam Altman kuppades ut, men var tillbaka inom några dagar efter massiva interna protester.

Medgrundaren Ilya Sutskevar var en av de i styrelsen som var med och röstade bort Sam Altman. Även om han senare har uppgett att han ångrar sig, så kom han aldrig tillbaka fullt ut efter kuppförsöket. 

I maj lämnade han sin roll som forskningschef på Open AI – och i juni stod det klart att han skulle starta en slags Open AI-rival under namnet SSI (Safe Superintelligence).

“Detta bolag är speciellt på det sättet att dess första produkt kommer att vara den säkra superintelligensen, och vi kommer inte att göra något annat tills vi nått dit”, sa Ilya Sutskever till Bloomberg då.

Nu står det klart att han fått rejält med uppbackning för att nå sitt mål. Han har nämligen säkrat en kapitalrunda på totalt 1 miljard dollar, motsvarande drygt 10 miljarder kronor, rapporterar Reuters

Enligt uppgifter ska värderingen ha landat på 5 miljarder dollar, alltså motsvarande över 50 miljarder kronor för det nystartade bolaget. Bland investerarna finns flera av de tyngsta VC-firmorna i Silicon Valley, däribland Andreessen Horowitz och Sequoia. 

I dagsläget har SSI 10 anställda, men det nya kapitalet ska inte oväntat användas till att skala upp det teamet rejält med talangfulla forskare och ingenjörer. Basen för bolaget ska vara splittrad mellan Silicon Valley och Tel Aviv.

"Det är viktigt för oss att omges av investerare som förstår, respekterar och stödjer vårt uppdrag, vilket är att ta en direkt väg mot säker superintelligens och särskilt att ägna ett par år åt forskning och utveckling av vår produkt innan den lanseras på marknaden”, säger SSI-vd:n till Reuters.

Läs mer