Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Snusbolaget hotas av indraget tillstånd – startar upprop: ”Känns otroligt orättvist”

Artikel bild
Markus Lindblad. Foto: press

Haypps e-handel Snusbolaget riskerar att mista sitt tillstånd att sälja tobak.

Beskedet får bolagets kommunikationschef att gå i taket – och bolaget att starta upprop.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Stockholm vill återkalla Snusbolaget Nordens tillstånd att sälja tobaksprodukter på den svenska marknaden. Bakgrunden är hur ålderskraven kontrolleras vid hemleverans av varor. Ägarbolaget Haypp Group kommunicerade beskedet i ett pressmeddelande på tisdagen. 

Dagen efter, sen onsdagseftermiddag, skickade e-handeln ett nyhetsbrev till alla sina kunder. I det pekar Snusbolaget på ”rykten och felaktigheter” som bolaget menar förekommer i dagspress och sociala medier. 

Bolaget uppmanar också kunderna att skriva på ett upprop. 

Kärnan i dispyten handlar som tidigare nämnt om ålderskontroll. Snusbolaget skriver att de var en av de första e-handlarna som införde åldersverifiering med bank-id vid köp på nätet. Det krävs även identifiering vid uthämtning från till exempel boxar. Det är bara vid hemleverans som åldersverifiering inte sker i samband med leverans.

Kommunikationschefen Markus Lindblad tycker att tillståndsmyndigheten träffat helt fel. Han skräder inte orden i nyhetsbrevet: 

”Det känns otroligt orättvist att Stockholmspolitiker har möjlighet att fatta ett beslut som inte bara påverkar konsumenter i Stockholm. De som framför allt drabbas av ett sådant beslut är personer som bor utanför storstadsområdena och som inte har paketboxar eller utlämningsställen i sin närhet”, skriver han.

”För så är det ju: jag ställer mig frågan om Tillståndsenheten och ytterst Tillståndsutskottet i Stockholms Stad förstår att deras beslut riskerar att påverka väldigt många människor. Det handlar om vuxna personer som gjort sitt val av leveransmetod för att det är den enklaste lösningen, av miljöskäl eller för att de har väldigt långt till något utlämningsställe eller paketbox.”

I nyhetsbrevet skriver Snusbolaget att de är öppna för att ta bort vissa leveransalternativ för att behålla tillståndet, även om det kallas ”olyckligt”. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer