Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt ska utmana Kina – är beroende av landet: ”Så är det”

Artikel bild
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto: TT

Att utmana Kina på batterimarknaden var den största drivkraften bakom Northvolt. Det har bolagets vd och grundare sagt.

Men nu framkommer en annan sida. Northvolt har blivit beroende av utrustning och personal från Kina – och gör affärer med regimtrogna företag.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

”Det var den främsta drivkraften till varför vi började med detta.” 

Så sa Northvolts vd och grundare Peter Carlsson när han intervjuades i NPR förra sommaren. Han syftade på att utmana Kinas dominans på batterimarknaden och Northvolts ambitioner att bryta den. 

Nu ger DN en annan bild av den svenska batteriutmanarens relationer till Kina. Det handlar om att Northvolt har djupa samarbeten med bolag kopplade till Kommunistpartiet.  

Wuxi Lead Intelligent Equipment är ett av dessa bolag, ägt av den kinesiska staten. Bolagets maskiner används i Skellefteå och nära 600 personer från företaget har kommit till Sverige för att jobba på Northvolt. Det svenska bolaget skriver inget om Wuxi på sin hemsida men på det kinesiska bolagets kinesiska sajt så står det att samarbetet har pågått i fem år. 

Både experter för Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must varnar i DN för den typen av utbyten med Kina, att det öppnar upp för en beroendeposition, påtryckningar och industrispionage. 

DN har sökt Peter Carlsson men inte fått någon intervju. Bolagets kommunikationschef Matti Kataja säger till tidningen att det inte varit möjligt att upprätthålla oberoende till Kina med tanke på landets ledande position. 

På en rak fråga om Northvolt blivit beroende av Kina svarar han: 

”De sitter på en betydande expertis om batterier. Utan partnerskap med de ledande aktörerna i branschen så är det inte möjligt för oss att etablera batteriproduktionen i Europa. Så är det.”

Det är inte första gången som Northvolt är i blåsvädret den senaste tiden. Nyheterna har duggat tätt med mörka rubriker.  

Det har handlat om storkunder som hoppat av, olyckor och incidenter, misstänkta brister i arbetsmiljön och flera uppmärksammade dödsfall i personalen som polisen utreder.

Det har också handlat om den låga produktions- och tillväxttakten, förseningar i den första fabriken i Skellefteå och nedskalade internationella expansionsplaner. 

I mitten av augusti kom uppgifter att batterijätten Northvolt haft planer på att ta in drygt 15 miljarder kronor – men att intresset är svalt.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer