Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De är största vinnaren på AI – nu ska Nvidia hårdgranskas (och tusentals miljarder går upp i rök)

Artikel bild
Jensen Huang mellan två robotar. Foto: TT

AI-vinnaren Nvidia har 80 procent av marknaden för avancerade chip. Det har fått USA:s justitiedepartement att dra öronen åt sig.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

USA:s justitiedepartement har nu tagit ytterligare ett steg i en monopolutredning av chipjätten Nvidia. Det skriver Bloomberg med hänvisning till källor med insyn. 

Justitiedepartementet ska ha skickat ut frågor till både Nvidia och andra bolag för att samla in bevismaterial. Nu kräver USA också juridiskt bindande svar från företagen, vilket ses som att tumskruvarna dras åt.

Det finns utan tvekan fog att säga att Nvidia faktiskt har en klart dominerande ställning på marknaden för de avancerade chip som används av AI-bolagen. Bolaget, som nyligen blottade korten i en färsk kvartalsrapport och som har kallats den stora AI-vinnaren hittills, äger nämligen över 80 procent av marknaden.

På bara ett par år har Nvidia blivit ett av de fem högst värderade bolagen på den amerikanska börsen. Den som satsade på Jensen Huangs bolag redan 2019 kan antagligen skratta hela vägen till banken med tanke på kursökningen på nästan 4000 procent.

Som svar på varför det har så stark ställning på marknaden har Nvidia svarat att det beror på kvaliteten i produkterna. 

”Nvidia vinner på meriter, vilket syns i våra resultat och värdet till kunderna som är fria att välja den lösning som de tycker passar dem bäst”, säger bolaget i ett uttalande. 

I går backade Nvidias aktie med 9,5 procent, vilket motsvarar nära 3000 miljarder kronor puts väck. Nedgången är historisk. Det är den största värdenedgången på en dag för ett amerikanskt bolag. 

För Jensen Huang personligen gick 10 miljarder dollar, motsvarande runt 100 miljarder kronor, av hans aktieförmögenhet upp i rök under tisdagen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer