Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dråpslaget: Haypps tillstånd kan ryka – får inte längre sälja snus via e-handeln

Artikel bild

Bakgrunden är hur ålderskontrollerna går till på sajten.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Stockholms stads tillståndsenhet vill återkalla e-handeln Snusbolaget Nordens försäljningstillstånd för tobaksprodukter på den svenska marknaden. Det meddelade Snusbolagets ägarbolag Haypp Group i ett pressmeddelande på tisdagskvällen. I grunden handlar beslutet om att Socialförvaltningen är oense med Haypp Group om hur kunderna ska åldersverifieras vid köp men också leverans av tobak. 

"Vi har tagit del av och analyserar nu ett oväntat förslag från Tillståndsenheten. Tillsammans med juridiska rådgivare arbetar vi för att hitta en lösning för att efterkomma Tillståndsenhetens synpunkter. Haypp Group är, och fortsätter att vara, ledande inom området att förhindra försäljning till minderåriga, med ett åtagande om 100 procent efterlevnad av ålderskontroll utifrån svensk lag," säger Markus Lindblad, chefsjurist på Haypp.

Haypp säljer både det så kallade vita snuset, tobaksfritt, och tobaksvaror. Försäljningen av tobakssnus backar men stod för 20 procent av nettoomsättningen under årets andra kvartal.

Haypp har flera kända investerare, däribland fastighetsmiljardären Erik Selin och hotellmagnaten Petter Stordalen. De fick se aktiekursen falla när börsen öppnade på onsdagen. Kring klockan 10, efter en timmes handel, hade aktien backat med cirka 5 procent. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer