Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

“Lyxskammen” drar in – flera influencers spårlöst försvunna

Artikel bild

I Kina är det plötsligt hopplöst ute att flasha märkesväskor och dyra klockor. Direktiven kommer uppifrån och flera inflytelserika personer har tystats. Här är anledningen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Influencers försvinner från rampljuset i Kina. Plötsligt är de som blivit ansiktet utåt för den ultimata lyxshoppingen inte längre aktiva online. Vad har hänt?

Kortfattat kan man förklara det med att vinden har vänt i Kina. Det handlar om en svagare ekonomi i kombination med att kommunistpartitet vill minska klyftorna i landet och därmed få bort överdådet. 

SvD skriver om den nya “lyxskammen” som drar in i Kina, ett land som verkligen har blivit globalt epicentrum för lyxkonsumtionen och står för 35 procent av hela världsmarknaden. Det handlar alltså inte om några småpengar. Tidningen skriver att Kinas unga spenderade hisnande 2300 miljarder kronor på lyxvaror rekordåret 2022.

Listan på influencers som helt plötsligt står utan plattform växer och inkluderar bland annat en Porsche-samlare, “Kinas Kim Kardashian” och en person med epitetet ”den rikaste kvinnan på internet”. I den nya statliga kampanjen – med namnet “ren och ljus” – förbjuds nämligen innehåll som ska locka följare med lyx och rikedom. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer