Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Backing Minds satsar på cybersäkerhet – leder såddrunda på 60 miljoner

Artikel bild
Sara Wimmercranz och Susanne Najafi har investerat i Uniqkey. Vd:n Hakan Yagci tredje från vänster. Foto:Press.

Backing Minds satsar på cybersäkerhet. Investmentbolaget leder en runda på 60 miljoner kronor i danska cybersäkerhetbolaget Uniqkey.

Det var inte bara den unika positionen i en skakig omvärld som fångade Susanne Najafi och Sara Wimmercranz intresse. Även grundarens bakgrund spelar roll.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Susanne Najafi och Sara Wimmercranz Backing Minds har hittat en ny så kallad blind spot-investering. Investeringsbolaget leder en såddrunda på 60 miljoner kronor tillsammans med danska statens investeringsfond EIFO i den danska cybersäkerhetsstartupen Uniqkey. 

Investeringen sker i en tid av eskalerande geopolitiska spänningar, där defence tech seglat upp som en av de mest intressanta sektorerna ur ett investerarperspektiv (se Breakits kartläggning här). Just cyberattacker väntas på en global nivå kosta hisnande 9500 miljarder bara i år samtidigt som vartannat bolag i Europa enligt Uniqkeys beräkningar saknar tillräckligt it-skydd. 

Uniqkey, med Hakan Yagci i spetsen, har byggt en säkerhetslösning där mobiltelefonen är central och där bolaget ska funka som en säkerhetsvakt för envar i personalen. 

Med Sveriges Nato-inträde och de stigande kostnaderna för cyberangrepp så har Backing Minds ägnat de senaste 18 månaderna åt att djupdyka i cyberteknologier som kan skydda hela Norden, enligt Susanne Najafi. 

Grundarens bakgrund vägde också in för Backing Minds som uttryckligen vill satsa på grundare och bolag som växer utanför det traditionella nätverket i näringslivet. Av Backing Minds alla investeringar har 44 procent en grundare med invandrarbakgrund. 

“Vi tror att Hakans historia kan inspirera – inte bara fler personer med invandrarbakgrund att starta företag i Europa, utan även att belysa invandrares positiva bidrag”, skriver Susanne Najafi i en kommentar. 

“Hakan är den enda grundaren med invandrarbakgrund bland de få som startat cyber startups i Norden (3-5 stycken) och i Danmark är han den enda”, skriver hon. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer