Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

OpenAI vill fylla kassan – till en värdering på 1.100.000.000.000 kronor(!)

Artikel bild
Sam Altman. Foto: TT

Ny monstervärdering för ChatGPT-skaparen.

Matilda Andersson

Matilda Andersson

matilda@breakit.se

Nyhetschef

OpenAI är på jakt efter mer kapital – till en värdering på över 100 miljarder dollar, motsvarande 1,1 biljon kronor. Enligt uppgifter till Wall Street Journal och Financial Times pågår just nu samtal med olika riskkapitalbolag. Thrive Capital ska enligt uppgift leda rundan med en investering på 1 miljard dollar, motsvarande omkring 11 miljarder kronor. Det uppger källor med insyn till Financial Times. 

Villkoren ska ännu inte vara satta, men målet ska vara att ta in miljarder dollar – och värdera bolaget till över 100 miljarder dollar, vilket är ett rejält steg uppåt jämfört med den senast kända värderingen på 86 miljarder dollar.

Senast Sam Altmans OpenAI tog in kapital var i början av 2023, strax efter lanseringen av ChatGPT, då till en värdering på omkring 30 miljarder dollar. Den gången gick Microsoft in med 10 miljarder dollar. Det är dock oklart om de kommer delta i denna runda.

Thrive Capital, med Josh Kushner i spetsen, har blivit en av OpenAI:s främsta supportrar. I fjol köpte riskkapitalbolaget upp OpenAI-anställdas aktier i en affär som värderade bolaget till 86 miljarder dollar.

OpenAI-aktier ska nyligen ha handlats på andrahandsmarknaden till ett pris som pekar på en värdering på över 110 miljarder dollar, enligt uppgift från en befintlig investerare, rapporterar Financial Times.

I början av 2024 hade OpenAI intäkter på omkring 2 miljarder dollar på årsbasis. Syftet med den kommande rundan ska vara att ge OpenAI resurser att bygga GPT-5.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer