Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med SEB

Rusta ditt bolag för framgång: ”Det kan skapa handlingsfrihet”

Artikel bild
Niklas Kristoferson, SEB.

”Så snart ditt företag går med vinst kan det vara läge att göra något med de pengar som inte används i den löpande verksamheten”, säger Niklas Kristoferson, rådgivare och expert på sparande inom SEB.

Målet med att aktivt placera överskottet i bolaget är, enligt Niklas Kristoferson, att skapa förutsättningar för handlingskraft i ditt företag.

”Med ett sparande är du förberedd vid sämre tider och oförutsedda utgifter. Du skapar även förutsättningar för att kunna göra framtida investeringar. Även om sparandet inte skulle täcka hela investeringen kan den göra det enklare för dig att få lån eftersom du visat att du sparat ihop till den egna insatsen.”

Som att börja träna

Som i många fall är det viktigaste att du över huvud taget kommer i gång. Det gäller även för sparande.

”Låt sparandet öka i takt med att verksamheten växer. Så börja spara oavsett om det bara är mindre summor som du kan avvara. Det är precis som att börja träna – inled inte med fem dagar i veckan utan börja mer småskaligt och känn efter. Efter en period kan du utvärdera och se om det är läge att trappa upp. Många säger att de inte märkt av de pengar som gått till sparande. Samtidigt kan dessa pengar göra stor skillnad vid ett senare tillfälle”, säger Niklas Kristoferson.

Börja med att bygga en buffert som finns lättillgänglig på ett konto

Han berättar vidare om ett företag som han rekommenderade att börja buffertspara löpande. Det rörde sig om 5000 kronor i månaden som placerades i en räntefond. Efter ett tag insåg man på företaget att sparandet inte märkts av och de höjde då beloppet med några tusen i månaden.

”Efter ett par år hörde kunden av sig. Förtvivlad förklarade han då att han var tvungen att belåna sitt hus. Hans största kund hade gått i konkurs och nu fanns inga pengar att betala de anställda med. Dessutom hade han en skatteskuld.”

”Jag vet att det kan vara svårt att få ett lån om verksamheten skakar, men jag frågade vilket belopp det rörde sig om. Kunden berättade att det handlade om 296.000 kronor. Efter att ha tittat i systemet kunde jag konstatera att det fanns drygt 350.000 kronor på kontot. Så jag sålde av fonderna och kunden hade pengarna på kontot inom tre dagar.”

Läs mer om hur SEB kan hjälpa ert företag med sparande och placeringar här!

Redo för tuffa tider och nya möjligheter

Niklas Kristoferson understryker att ett sparande inte bara handlar om att förbereda sig inför sämre tider utan även om att ha en finansiell reserv för oväntade händelser, en kommande investering eller inköp av fastighet.

I och med den rådande inflationen är det enligt Niklas Kristoferson viktigare än någonsin att undvika att låta pengarna som inte används i den löpande verksamheten ligga kvar på ett vanligt konto med låg eller ingen ränta alls. Hans råd är att ta ungefär tio procent av pengarna som inte används och dela upp i olika ”påsar” och därefter besluta hur dessa medel ska placeras utifrån syften och tidshorisonter.

”Börja med att bygga en buffert som finns lättillgänglig på ett konto. När du når en bra och önskvärd nivå på bufferten så kan du dela upp sparandet i fler delar, exempelvis till ett speciellt mål som ny utrustning eller expansion av företaget. Starta också gärna tidigt ett sparande till pensionen. Ju längre kapitalet får verka, desto större möjlighet till bra tillväxt.”

Dags att se över era pensionslösningar? Läs mer om hur SEB kan hjälpa till här!

Ta ungefär tio procent av pengarna som inte används och spara eller placera dem inför framtiden, råder Niklas Kristoferson på SEB.

Niklas råder även företagare att regelbundet – exempelvis årligen – sätta sig ner med en rådgivare från banken eller en revisor och gå igenom situationen. Har förutsättningarna ändrats? Behöver du höja eller minska beloppen i ditt sparande?

”Dina övriga val kring sparandet beror helt och hållet på vilken tidshorisont du har och hur stor risk du är villig att ta.”

”Men det allra viktigaste är att du kommer igång med sparandet. Du har allt att vinna på det”, säger Niklas Kristoferson.

Ett löpande sparande för ditt företag kan ge dig:

  • Ett mer stabilt och ekonomiskt oberoende företag 
  • Handlingsfrihet för både företaget och anställda om något oväntat inträffar
  • Bättre möjligheter om en affärs- eller investeringsmöjlighet skulle dyka upp 
  • Möjlighet till avkastning på pengar du inte behöver i dagsläget 
  • En buffert som kan underlätta inför framtida lånebehov 
  • Få likviditet till framtida utdelningar 

Läs mer om hur SEB kan hjälpa dig som företagare här! 

 

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1.050.000 kronor. Utöver detta kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, exempelvis försäljning av privatbostad, avgångsvederlag, försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. 

Investeringar innebär en risk.

Läs mer