Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Förhandlingarna kraschade – långivarna tar över Ellos

Artikel bild
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

Ellos och ägaren Nordic Capital har förhandlat i flera veckor – men utan resultat. 

Nu tar långivarna över den anrika e-handlaren.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

I början av augusti kunde Breakit avslöja att Ellos skuld på 1,5 miljarder kronor hade förfallit och att bolaget, samt ägaren i form av riskkapitalbolaget Nordic Capital, på övertid förhandlade med långivarna om en lösning.

Ellos finanschef Johan Stigson sade vid den tidpunkten att det fanns goda möjligheter för parterna att komma överens och att “allt” pekade på att lösningen skulle nås. 

Men nu står det klart att ingen sådan har hittats, åtminstone ingen som innebär att Nordic Capital blir kvar som storägare.

“Ellos Group meddelar avsikten att inleda en process om ägarförändring”, lyder rubriken på det pressmeddelande som skickats ut från e-handelsbolaget på onsdagsförmiddagen.

De tilltänkta nya ägarna är de aktörer som via en obligation lånat ut pengar till Ellos. Det handlar bland andra om skuldinvesterare som norska Sissener, Pareto Asset Management och Storm Capital, enligt ägardatatjänsten Holdings särskilda tjänst avseende obligationer.

Vad långivarna nu vill göra med Ellos är inte känt. 

Styrelsebyte

I samband med avslöjandet för några veckor sedan kunde Breakit rapportera att representanter för långivarna hade satt sig i styrelsen i ett centralt dotterbolag i Ellos-koncernen. 

Dagens besked från Ellos är att de oberoende styrelsemedlemmarna – Arthur Engel (tidigare vd för Gant), Patrik Illerstig (grundare av Carla) och Kristina Schauman (styrelseproffs) – nu lämnar även moderbolagets styrelse. 

Kvar som ordinarie ledamot är Nordic Capitals Robert Furuhjelm

“Styrelsen kommer fortsatt att sköta förhandlingarna för att hitta en långsiktig finansieringslösning men i den nya konstellationen”, skriver Ellos. 

Ellos grundades redan 1947 och långt innan ordet e-handel var uppfunnet dominerade bolaget den svenska distanshandeln med sin klassiska postorderkatalog. Idag är Ellos en av Sveriges största e-handelskoncerner med en omsättning på cirka 3,4 miljarder kronor.

Men de senaste åren har varit stökiga.

För cirka fem år sedan sålde Nordic Capital Ellos till belgiska FNG. Men den nya ägaren hade finansiella problem och dukade under. Ett bråk om köpeskillingen ledde till sist fram till att Nordic Capital sommaren 2022 realiserade en pant och blev majoritetsägare igen.

”På totalen är Ellos fortfarande en god investering för Nordic Capital, men det är klart att pantövertagandet 2022 och det kapital vi investerade i den lösningen inte har gett det utfall vi önskade”, säger Robert Furuhjelm till Dagens industri som också skrivit om de stupade förhandlingarna och det förestående ägarbytet.

Han menar att Ellos vid tidpunkten för övertagandet var överbelånat och att han betonar att belåningen var lägre när Nordic Capital var ägare under den första vändan. 

Läs mer