Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nytt ägarbråk i Klarna – Victor Jacobssons högra hand kan tvingas bort

Artikel bild
Medgrundarna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press/TT/Montage

På onsdagen hålls ett styrelsemöte i Klarna som kan förändra maktbalansen mellan de två medgrundarna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski.

Nya uppgifter tyder på att spelplanen inför börsnoteringen är på väg att ändras radikalt.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Sent på tisdagskvällen kom uppgifter om att ett infekterat bråk kan vara under uppsegling i betalbolaget Klarnas styrelse.

Det är Financial Times som avslöjar att Klarna-grundaren Victor Jacobssons representant i styrelsen, Mikael Walther, kan komma att tvingas bort från Klarnas styrelse.

Beslutet ska fattas vid ett styrelsemöte på onsdagen. Enligt två källor till Financial Times kan ett beslut komma redan då – även om tidningen garderar sig med att styrelsen fortfarande kan ändra sig.

Enligt Financial Times har det gjorts en två år lång utredning (“probe” på engelska) av Mikael Walther men det framgår inte vad denna utredning har kommit fram till.

Istället menar Financial Times källor att planerna för att peta Victor Jacobssons representant sannolikt bottnar i meningsskiljaktigheter kring om det ska skapas röststarka “gyllene aktier” i Klarna inför den planerade börsnoteringen nästa år – aktier som då skulle tillfalla Sebastian Siemiatkowski.

Både Klarna och Mikael Walther har avböjt att kommentera uppgifterna.

Sex månaders konflikt

Uppgifterna om att Mikael Walther kan tvingas bort från styrelsen kommer efter minst ett halvår av konflikter kring ägarstyrningen av Klarna. Bråket blev känt för en bredare krets i februari när det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia, storägare i Klarna sedan många år, försökte byta ut styrelseledamoten Michael Moritz

Det fick många att höja på ögonbrynen, eftersom Michael Moritz själv varit partner på just Sequoia i många år. Det var alltså hans tidigare kollegor, nästa generations partners på firman, som ville sparka honom.

Sequoia gick kort senare ut och ändrade sig. De uttalade sitt stöd för både Michael Moritz och för vd:n Sebastian Siemiatkowski, som är nära allierad med Michael Moritz sedan många år.

Och nu är det alltså Mikael Walther, nära allierad med Victor Jacobsson, som kan tvingas bort.

Ska till börsen 2025

Styrelsebråken i Klarna kan ses i ljuset av att bolaget förbereder sig för en börsnotering, och att många av de nuvarande ägarna (däribland Sequoia) successivt kommer att sälja av aktier när bolaget blir noterat. Då blir ägarbilden mer öppen. Vd:n Sebastian Siemiatkowski äger idag 6,84 procent, enligt ägartjänsten Holdings, men är allierad med Seqouia som har cirka 20 procent. 

Vid en notering finns alltså möjligheten att Sebastian Siemiatkowski tappar makten över Klarna. Röststarka aktier skulle dock kunna säkra hans position.

Victor Jacobsson äger å sin sida cirka 6,76 procent, enligt Holdings. Han har dessutom kunnat utnyttja det så kallade hembudet – som ger befintliga ägare förtur när aktier ska säljas – till att köpa mer aktier i Klarna. Dessa affärer har kunnat finansieras via så kallade SPV:er (special purpose vehicles), där externa investerare går in med pengar i ett bolag som kontrolleras av Victor Jacobsson – ett bolag som sedan köper aktier i Klarna i kraft av hembudet.

Tungt nätverk av miljardärer

Victor Jacobsson och Mikael Walther sitter också på ett stort nätverk av tunga investerare vilket Breakit kunde redovisa i en granskning i våras.

Förfarandet med SPV:er – ett sätt att köpa mer Klarna-aktier med andras pengar – har ifrågasatts av en del ägare i Klarna. Å andra sidan har Sebastian Siemiatkowski själv tidigare använt ett liknande upplägg för att försvara sin ägarandel.

Spelplanen i frågan ändrades i våras när Klarna, i samband med att bolaget bytte juridisk hemvist till Storbritannien, fick ägarna att gå över till ett nytt aktieägaravtal där hembud saknas.

Detta var i praktiken en nödvändighet inför börsnoteringen, eftersom ett noterat bolag inte kan ha hembud.

Läs mer