Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gifter, slavarbete och oetiska metoder – nya larmet om Shein: Barnarbete

Artikel bild
Fast fashion-jätten Shein. Foto: TT/Montage

Anklagelserna hopar sig kring den populära fast fashion-jätten. Var och en av dem är allvarliga. Nu senast har barnarbete upptäckts i leveranskedjan.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Två fall av barnarbete har upptäckts i Sheins leveranskedja. Det skriver bolaget i sin hållbarhetsrapport för 2023. 

”Båda fallen löstes snabbt med sanerande åtgärder, vilket inkluderar uppsagda kontrakt med minderåriga”, skriver Shein bland annat enligt BBC

Beskedet kommer samtidigt som klädjätten håller på att städa upp sin image inför en potentiell börsnotering. 

Det är inte heller första gången allvarliga anklagelser riktas mot Shein. Trots att bolagets namn vid det här laget associeras med gifter i produkterna, slavlöner, upphovsrättsbrott, massiva klimatutsläpp och kopplingar till straffläger så tuffar framgångståget vidare.  

För två år sedan avslöjade brittiska Channel 4 att arbetare i Shein-fabrikerna arbetade 18 timmar per dygn, sju dagar i veckan för så lite som 38 öre för varje tillverkat klädesplagg.

Och en ny rapport från schweiziska människorättsgruppen Public Eye visar att det överdrivna överarbetet fortsätter i klädfabrikerna. Shein har i ett svar till BBC skrivit att man ”jobbar hårt” på att komma till rätta med de problem som lyfts i rapporten och att bolaget ”gjort signifikanta framsteg när det kommer till att förbättra villkoren”.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer